Niska cijena otkupa

Malina "otišla" ispod cijene, proizvođači sve bliži odustajanju

09.01.2023. 12:53 / Izvor: Agroklub
Maline

Zbog problema s plasmanom i ovogodišnje niske cijene otkupa, nekoliko proizvođača malina u Unsko-sasnkom kantonu vjerovatno će odustati od proizvodnje.

Zbog problema s plasmanom i ovogodišnje niske cijene otkupa, nekoliko proizvođača malina u Unsko-sasnkom kantonu vjerovatno će odustati od proizvodnje. Veliki dio prošlogodišnjeg roda malina u USK i dalje stoji u hladnjačama otkupljivača, kazao je Emir Mahmutović, predsjednik Udruženja proizvođača jagodičastog voća u USK.

Problem je nastao u oktobru prošle godine kada je, zbog globalne situacije izazvane ratom u Ukrajini, obustavljen izvoz ovog jagodičastog voća u zemlje Evropske unije. Iako su izgubili popriličnu sumu novca, proizvođačima je u međuvremenu, dodaje Mahmutović, isplaćen sav iznos od prodaje malina, piše Faktor.

"Nismo dobili cijenu koju smo dogovorili na početku sezone, a to je oko sedam, osam KM po kilogramu. Na kraju smo je prodali od četiri do pet maraka. Međutim, i otkupljivači imaju problem jer malinu ni danas ne mogu prodati, a ogromni su troškovi čuvanja plodova u hladnjačama", pojasnio je Mahmutović.

Proizvođačima su gubitak djelimično ublažili poticaji Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK. Po kilogramu maline dobili su 60 feninga, a Vlada USK je rebalansom budžeta osigurala još jednu pomoć poljoprivrednicima. "Značajna sredstva su isplaćena i to nam je pomoglo i ublažilo gubitke koje imamo", kaže Mahmutović.

No, zbog ovih problema nekoliko proizvođača jagodičastog voća u USK odustat će od dalje proizvodnje.

"Više nisu spremni rizikovati, jer dogovorimo se jedno, a bude drugo. Vidjet ćemo kako će se stvari dalje odvijati, ali ćemo sigurno ove godine od otkupljivača tražiti da se potpisuju ugovori", zaključio je Mahmutović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti