Profesor Tatić: Kažu da "majka svih kriza" nastupa u martu

10.01.2023. 14:15 / Izvor: Federalna.ba
kasim tatić

Ne bih da plašim gledaoce, ali neki trezveni analitičari kažu da će tada doći "majka" svih kriza.

"Potražnja za naftom kao jednim od suštinskih resursa na svijetu trenutno je na relativno niskom nivou zbog situacije u Kini, zbog strogog lokdauna i ‘nultog kovid sistema’ u kojem zahtijevaju da dosta građana ne radi. Njihova privreda je, praktično, isključena na pola, a Kina predstavlja između jedne trećine i skoro jedne polovine potražnje za naftom", istakao je Kasim Tatić, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. 

Dodao je kako je kako postoje najave da će Kina prestati s ekstremnim mjerama lokdauna u martu i aprilu ove godine, što će značiti da će se Kina ponovo pojaviti kao značajan potražilac nafte na svjetskom tržištu.

Nafta se trenutno drži relativno vještački na niskom nivou i kad poraste potražnja za naftom uz ponudu koja postoji - njena cijena će morati otići gore, pojašnjava Tatić.

"Ne bih da plašim gledaoce, ali neki trezveni analitičari kažu da će tada doći ‘majka svih kriza’. Globalna predviđanja se uklapaju u ovu vrlo jednostavnu priču o ponudi i potražnji i svjetskim igračima."

Potkrepljuje to i najava kineske vlade da se u martu i aprilu ponovo pokrene kineska privreda, istakao je Tatić, gostujući u Rezimeu FTV-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti