Izgradnja Bloka 7

Koliko dugo će stari termoblokovi Termoelektrane Tuzla moći izdržati?

12.01.2023. 07:46 / Izvor: Federalna.ba
termoelektrane

Zastarjelost termoblokova u Termoelektrani Tuzla zasigurno je jedan od problema sa kojima se ova Termoelektrana susreće.

Zastarjelost termoblokova u Termoelektrani Tuzla zasigurno je jedan od problema sa kojima se ova Termoelektrana susreće. No, neizgradnja Bloka 7 mogla bi postati problem ne samo Termoelektrane Tuzla nego i Federacije Bosne i Hercegovine.

Gašenje Blokova 4 i 5 Termoelektrane Tuzla trebalo bi uslijediti krajem 2023. godine, ali alternativa za proizvodnju toplotne i električne energije i u tom slučaju mora postojati. Zbog zaustavljanja gradnje zamjenskog Bloka 7, Termoelektrana Tuzla pokušava revitalizacijom postojećim termoblokovima produžiti vijek trajanja jer u suprotnom građani će ostati bez električne ili toplotne energije. To ne možemo dopustiti, kažu iz Termoelektrane Tuzla.

"Imali smo namjeru da izgradnjom Bloka 7 prvobitno zaustavljamo Blokove 3 i 4, a kasnije i Blok 5 i da Blok 6 privedemo namjeri da proizvede električnu energiju na ekološki prihvatljiv način, to bi značilo prilagoditi da ga radi u skladu sa evropskim direktivama", navodi Izet Džananović, direktor Termoelektrane Tuzla.

A kada je riječ o prekidima u isporuci toplotne energije za gradove Tuzlu i Lukavac, iz Termoelektrane navode da ti prekidi nemaju status sistemske greške te da je riječ isključivo o prolaznim kvarovima i incidentima.

"Naravno da se to može povezati, između ostalog, sa starošću i sa tehnološkom raspoloživošću, ali to nije isključivo primarni uzrok. Postrojenja su još dovoljno sigurna i pouzdana da mogu proizvoditi električnu energiju", dodaje Džananović.

Pomoćnik direktora za tehničke poslove u JP Centralno grijanje Tuzla Suljo Sarić ističe kako prekidi koji su bili u tekućoj sezoni grijanja bili vezani direktno za izvor toplotne energije:

"To je normalna stvar kada je proizvodnja u pitanju, normalna stvar je da ima problema nekih, a posebno sto su ti blokovi prilično stari".

U međuvremenu, kažu da se privodi kraju projekat kojim će Blok 6 preuzeti ulogu osnovnog toplifikacijskog bloka za grijanje Tuzle i Lukavca.

"U tom smislu bi se stvorio dodatni kapacitet, povećala bi se sigurnost i pouzdanost i stvorile se pretpostavke za širenje sistema daljinskog grijanja u Tuzli i Lukavcu, naravno u granicama koliko to mogu podnijeti njihovi toplinski sistemi, odnosno koliko je razvijena infrastruktura ta dva preduzeća", ističe Džananović.

Sarić podsjeća kako je kapacitet distributivnog dijela sistema daljinskog grijanja dostigao limit te da oni idu na to da se proširi.

A stalna potreba za električnom energijom, zastarjelost postojećih blokova i sve stroži ekološki standardi nameću potrebu izgradnje novih, savremenijih postrojenja. Izgradnja Bloka 7 bila bi od strateškog značaja za širu društvenu zajednicu i energetsku nezavisnost Federacije BiH. Sve spomenuto, kažu sagovornici, treba biti dovoljan razlog da se shvati koliko je bitna izgradnja Bloka 7.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti