Opasan trend

"Snus" povučen iz prodaje nakon apela institucija i medija – ali ne trajno

18.01.2023. 08:17 / Izvor: Federalna.ba
snus

Maloljetničko konzumiranje nikotinskih vrećica "snus" sve više zabrinjava ljekare, prosvjetne radnike i roditelje.

Novi opasan trend sve je popularniji među školarcima. Maloljetničko konzumiranje nikotinskih vrećica "snus" sve više zabrinjava ljekare, prosvjetne radnike i roditelje. Posljedice koje je izazvao su ogromne. Nakon apela nadležnih institucija i medija, danas je povučen iz prodaje. Ali ne za stalno, što je zabrinjavajuće.

Snus po svojoj prirodi spada u bezdimne nikotinske proizvode. Dostupan je u marketima, kioscima i na benzinskim pumpama u našoj zemlji. U brojnim evropskim zemljama zabranjen je za upotrebu. Iz Službe za promociju zdravlja FBiH upozoravaju da u svom sastavu snus ima više od 7.000 štetnih materija, od kojih 76 djeluju kancerogeno.

"Prvo dolazi do promjena na sluzokoži usne šupljine, počinje sa upalnim promjenama, dovodi do erozije i gubitka zuba, predstavlja faktor rizika za nastanak raka usne šupljine, pankreasa, debelog crijeva i pluća, povezuje se sa rizikom za srčani udar sa smrtnim ishodom, povezuje se sa rizikom za narušavanje metabolizma šećera i povećanje rizika za nastanak težih oblika dijabetesa", objašnjava Aida Ramić-Čatak, voditeljica Službe za promociju zdravlja i edukaciju u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Iz Vijeća roditelja upozoravaju da ovaj proizvod konzumiraju osnovci i srednjoškolci, a najviše na području općine Novi Grad. Nerijetko, djeca i mladi kupuju to i online. Rezultati istraživanja Zavoda za javno zdravstvo iz 2019. godine pokazali su da jedna četvrtina djece u dobi od 13 do 15 godina koristi neku vrstu duhanskog proizvoda.

"Ovo nikakva nije reklama, ovo je mač sa dvije oštrice, mi pričamo o nečemu što je veliko zlo za naše društvo, ali jedini način jeste da prezentujemo, da upoznamo roditelje da to što mogu naći u ruksacima izgleda kao krema za ruke", kaže Elma Dizdarević, potpredsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja KS-a.

Iz tog razloga je potreban veći nadzor nadležnih inspekcijskih službi u kontroli prodaje duhanskih proizvoda, a naročito na prodajnim mjestima u neposrednoj blizini škola. Alarmirano je Ministarstvo unutrašnjih poslova KS-a, zatraženo pojačano prisustvo policije - i to nije sve.

"Obratili smo se Inspektoratu za tržišta i turizam, obratit ćemo se samom Ministarstvu za obrazovanje i odgoj, a napravit ćemo i inicijativu za izmjenu zakona za korištenje duhanskih proizvoda", dodaje Dizdarević.

Iz Udruženja PROI tvrde da je neophodno pooštriti zakone. Apeluju da roditelji i prosvjetni radnici što više razgovaraju sa djecom.

"Snus nije regulisan na području Bosne i Hercegovine, zabranjen je u EU direktivom za duhan. Međutim, jedina država koja odstupa od te direktive je Švedska, gdje je i nastao 1992. godine. Tamo su dali garanciju da se neće izvoziti ni prodavati nigdje drugo van teritorija Švedske. Međutim, danas se to promijenilo", navodi Jasmina Čekrić, projektna menadžerica Udruženja PROI.

Na metalnim kutijicama u kojima se nalazi snus nema natpis o tome koliko je štetan po zdravlje. Zbog zabrinutosti javnosti, ali i straha od inspekcijskih kontrola trenutno je povučen iz prodaje, ali je važno znati - ne trajno.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti