Regulatorna komisija za energetiku

Donesene mjere radi što tačnijeg očitavanja utroška struje

18.01.2023. 13:10 / Izvor: SRNA
Struja

Regulatorna komisija za energetiku RS saopštila je da je korisnicima dozvola za distribuciju i upravljanje distributivnim sistemom naložila preduzimanje mjera s ciljem što kvalitetnijeg i tačnijeg očitavanja.

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske saopštila je da je korisnicima dozvola za distribuciju i upravljanje distributivnim sistemom naložila preduzimanje mjera s ciljem što kvalitetnijeg i tačnijeg očitavanja i obračuna utrošene struje za domaćinstva.

Rješenjem koje je doneseno danas, nakon što je Regulatorna komisija primila veći broj prigovora krajnjih kupaca, predviđa se provjera očitanih podatka i preduzimanje odgovarajuće mjere u slučaju da se uoče znatna odstupanja u odnosu na profil potrošnje električne energije krajnjeg kupca. 

Mjerama se nalaže redovno očitavanje mjernih uređaja za obračunski period ne duži od jednog kalendarskog mjeseca, kao i uredno dokumentovanje svakog očitanja, uključujući i razloge zbog kojih nije bilo moguće izvršiti očitanje, sa tačnim datumom očitanja.

Iz Regulatorne komisije navode da je neophodno donijeti i objaviti na internet stranici godišnji plan očitavanja mjernih mjesta na osnovu kojeg će se vršiti očitavanje potošnje električne energije od januara ove godine, te vršiti kontrola i provjera izvršenja ovog plana.

Jedna od mjera je da se snabdjevaču krajnjih kupaca dostave potrebni podaci o očitanju mjernog uređaja, uključujući i tačne datume prethodnog i novog očitanja za svako mjerno mjesto krajnjeg kupca kojeg snabdijeva električnom energijom kao i razloge za nemogućnost očitavanja mjernog uređaja.

Iz Regulatorne komisije navode da je neophodno vršiti procjenu potrošnje isključivo u slučaju nemogućnosti očitanja mjernog mjesta, te u takvim situacijama obavijestiti snabdjevača da je riječ o procijenjenim količinama.

Potrebno je vršiti unutrašnju kontrolu tačnosti očitavanja mjernih uređaja i tačnosti dostavljenih podataka snabdjevaču.

Istim rješenjem, donesenim na današnjoj sjednici, naloženo je i snabdjevačima krajnjih kupaca da na računu za utrošenu struju upisuju tačne datume prethodnog i novog očitanja mjernih uređaja.

"U slučaju nemogućnosti očitanja mjernog mjesta i izvršene procjene potrošnje električne energije, na računu za utrošenu struju krajnjim kupcima navesti da je izvršena procjena utrošene električne energije", navode iz Regulatorne komisije za energetiku.

Potrebno je vršiti provjeru sačinjenog obračuna utrošene električne energije, te u slučaju znatnijih odstupanja preduzeti odgovarajuće mjere, uključujući i provjeru podataka prikupljenih putem razmjene podataka sa nadležnim operatorom distributivnog sistema, što se neće smatrati nestandardnom uslugom.

Iz Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske mole građane da sarađuju sa ovlaštenim licima distributera kako bi se izbjegle greške u očitavanju i obračunu koje izazivaju nepovjerenje između krajnjih kupaca i distributera i snabdjevača.

U obrazloženju se navodi da je ova odluka donesena jer je Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske u prethodnom periodu primila veći broj prigovora krajnjih kupaca koji se odnose na obračun i očitavanje utrošene električne energije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti