Osvrnula se na globalne izazove

Krišto u Davosu: Fokusirajmo se na ono što nas ujedinjuje

19.01.2023. 10:33 / Izvor: Akta.ba
KRIŠTO

Novoimenovana predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto obratila se na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) u Davosu.

Novoimenovana predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto u svom obraćanju na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) u Davosu, kao i tijekom posebne sesije "Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu", istaknula je da Bosna i Hercegovina kao odgovor na globalnu krizu bira suradnju i otvorenost.

Predsjedateljica Krišto istaknula je da će novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine raditi na poboljšanju odnosa u regiji i intenziviranju suradnje s Europskom unijom. 

"Više nego ikada prije svjesni smo da se moramo fokusirati na ono što nas ujedinjuje, a ne na ono što nas dijeli", poručila je predsjedateljica Borjana Krišto i dodala da Bosna i Hercegovina ostaje privržena Berlinskom procesu kao temeljnom mehanizmu za put u konkurentna i stabilna europska društva.  

Osvrnula se na globalne izazove s kojima se društva danas suočavaju te dodala da posljedice globalne krize imaju još veće negativne reperkusije na društva Zapadnog Balkana, posebice ako se suradnja i integracija zamjenjuju konfliktom.

Prema njezinim riječima, aktualna kriza mora se pretvoriti u sredstvo kojim će se ubrzati energetska tranzicija i ukloniti sve opstrukcije razvoju novih, čistih i održivih tehnologija.

"Dužni smo učiniti sve što je moguće kako bismo zamijenili zastarjele tehnologije i infrastrukture u korist zdravlja i sigurnosti ljudi te okoliša. Tu vidim priliku još tješnje suradnje zemalja Zapadnog Balkana", istaknula je predsjedateljica Krišto.

Kao adekvatan odgovor na trenutnu društvenu krizu povjerenja i solidarnosti u državama Zapadnog Balkana predsjedateljica Krišto izdvojila je bolju suradnju s Europskom unijom i njezinim institucijama. Naglasila je da Bosna i Hercegovina, a i Zapadni Balkan, trebaju nedvosmislenu podršku Europske unije više nego ikada.

"Unatoč svim izazovima, Europska unija jedina je zajednica na svijetu čije su temeljne vrijednosti osnova za napredak čovječanstva i društava. Zbog toga sam ponosna na status kandidata naše zemlje, koji smo postigli 15. prosinca prošle godine, zahvaljujući angažmanu država članica i institucijama Europske unije", izjavila je predsjedateljica Krišto, izrazivši osobitu zahvalnost predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću na kontinuiranoj potpori europskom putu Bosne i Hercegovine, ali i za cjelokupnu stabilnost i odnose naše regije s europskom obitelji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti