Zbog iznadprosječnih temperatura

Januarski računi za grijanje će biti umanjeni za devet posto

19.01.2023. 16:24 / Izvor: Akta.ba
grijanje

Vlada Kantona Sarajevo je naložila KJKP "Toplane – Sarajevo" da umanji iznos računa za uslugu centralnog grijanja korisnicima, a koji su im ispostavljeni za decembar 2022. godine, za 9,00%.

Vlada Kantona Sarajevo je naložila KJKP "Toplane – Sarajevo" da umanji iznos računa za uslugu centralnog grijanja korisnicima, a koji su im ispostavljeni za decembar 2022. godine, za devet posto.

Sredstva će građanima biti refundirana na način da će im za navedeni iznos od devet posto biti umanjeni januarski računi za grijanje.

Ovoj odluci prethodila je inicijativa zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoše Čampare koji je na posljednjoj sjednici ovog kantonalnog zakonodavnog tijela zatražio da se na osnovu podataka o utrošku prirodnog gasa, kao osnovnog energenta za proizvodnju toplotne energije u decembru i evidentnih odstupanja od planiranih utrošenih sredstava KJKP "Toplane", izvrši umanjenje računa usluga centralnog grijanja za građane za navedeni mjesec.

Kako je obrazloženo, tokom decembra 2022. godine, dnevne temperature su bile iznad prosjeka, što je rezultiralo manjim utroškom svih energenata za zagrijavanje svih objekata u Kantonu Sarajevo, te je Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, u saradnji sa KJKP "Toplane", usaglasilo ovaj modalitet umanjenja iznosa na računima za domaćinstva.

Resorni ministar Enver Hadžiahmetović najavio je također da Neovisno tijelo Vlade KS priprema zaseban prijedlog korekcije cijena grijanja za sve korisnike usluga "Toplana", za period 01.01. do 31.03.2023. godine, zbog smanjenja cijene prirodnog gasa, a o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti