Stvoriti uređen sistem

Privrednici zahtijevaju od vlasti zakonske propise usaglašene sa EU

23.01.2023. 08:13 / Izvor: Federalna.ba
PRIVREDA

Ohrabreni činjenicom da je na čelo nadležnog kantonalnog ministastva došao čovjek iz privrede, koji razumije njihove probleme, privrednici iz ZDK-a očekuju bolju saradnju, ali i poslovne rezultate.

Svjesni činjenice da je politika najodgovornija za stanje ekonomije, te da bi osnovna misija politike trebala biti stvaranje uređenog sistema u kojem će investitori biti sigurni kad ulažu svoj novac i u kojem će radnici biti adekvatno plaćeni za svoj rad, privrednici zahtijevaju od vlasti na svim nivoima pozitivne izmjene zakonskih propisa usaglašenih sa Evropskom unijom. Da politika nije u službi privrede, govore podaci da je u BiH posljednje dvije godine značajno opao nivo direktnih stranih ulaganja u odnosu na zemlje zapadnog Balkana i da svakodnevno našu zemlju napušta veliki broj mladog stručnog kadra. 

"ZDK ima dobar geostrateški polažaj, izvozno je orijentisan i posljednjih godina bilježi rast. I funkcionisanje države zavisi od privrede, jer od rezultata u privredi zavisi i punjenje budžeta, isplate plaća budžetskim korisnicima, pa i političarima, ali i jačanje obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite. Situacija bi mogla biti znatno bolja kada bi politika bila u službi privrede", poručuje Nagib Mujkić, predsjednik Udruženja poslodavaca Motrix Žepče.

Ohrabreni činjenicom da je na čelo nadležnog kantonalnog ministastva došao čovjek iz privrede, koji razumije njihove probleme, privrednici iz ZDK-a očekuju bolju saradnju, ali i poslovne rezultate. 

"Na teritoriji Zeničko-dobojskog kantona imamo 22 industrijske zone koje se nalaze u 12 općina i dradova. Prije svega ići ćemo na uređenje industrijskih zona da pojačavamo konkurentnost, nastavit ćemo podsticaje privredi sa akcentom na mala i srednja preduzeća", kaže ministar privrede ZDK-a Samir Šibonjić.

U postratnom periodu kao adut za privlačenje stranih investitora koristila se jeftina radna snaga. To se vrlo brzo pokazalo kao pogrešno, jer su ubrzo mladi, stručni ljudi počeli odlaziti u treće zemlje u kojima će biti adekvatno plaćeni za svoj rad. Sada smo došli u situaciju da neke firme iz naše zemlje uvoze radnu snagu iz Indije, Pakistana, Filipina...

Mujkić objašnjava da još nije prinuđen uvoziti radnu snagu: "Ja to rješavam podizanjem plaća".

"Ono što treba promovisati i na što treba usmjeriti ulaganja jesu praktično poboljšanje radnih vještina radne snage, podizanje nivoa obrazovanosti radne snage, uređenost sistema i javna ulaganja u sektoru kojima se može povećati jako puno produktivnosti, kao što su sektor informacionih tehnologija", navodi prof. dr. Jasmin Halebić, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Prema podacima Centralne banke BiH, u prvih 9 mjeseci prošle godine direktne strane investicije su manje za 26,6 % u odnosnu na isti period iz 2021. godine. Osim objektivnih razloga uzrokovanih situacijom u svijetu, otežavajuća okolnost je kompleksnost sistema i poslovnog ambijenta. 

"Ono što možemo uraditi jeste smanjiti neizvjesnost koja se dodatno produkuje u našem društveno-ekonomskim okolnostima. Na tom planu donosioci odluka na političkim tržištima i političkom sistemu mogu jako puno doprenijeti, pa i u domenu privlačenje stranih ulaganja", napominje Halebić.

Šibonjić dodaje kako dosta građana odlazi – ali ne samo ekonomskih razloga nego i zbog nesigurnosti:

"Pozivam sve političare da se mahnu tih retorika koje Bosnu i Hercegovinu i u tom međunarodnom svijetu predstavljaju negativno. Mi moramo početi sa pozitivnom pričom, slati svijetu pozitivne informacije iz Bosne i Hercegovine".

U narednom periodu uz stvaranje ambijenta za privlačenje investicija cilj je unaprijediti rad Ekonomsko-socijalnog vijeća na nivou ZDK-a, te utjecati na promjene zakona koji se tiču ekonomskog i socijalnog razvoja te položaja poslodavaca, ali i radnika u našoj zemlji. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti