PRIJEDLOZI DENISA BEĆIROVIĆA

Procurila imena svih kandidata za ambasadore, ko će u Njemačku, a ko u Indiju

24.01.2023. 10:23 / Izvor: Akta.ba
denis bećirović

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović predložio je imena ambasadora iz reda bošnjačkog naroda.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović predložio je imena ambasadora iz reda bošnjačkog naroda.

U jutarnjem programu BHRT-a, Zlatko Lagumdžija, koji je kandidat za ambasadora u Ujedinjenim nacijama, otkrio je imena ambasadora koje je predložio Bećirović, a koja nisu ranije objavljena u medijima.

Ovo su imena svih predloženih ambasadora iz reda bošnjačkog naroda: Damir Arnaut - Njemačka, Zlatko Lagumdžija - UN, Haris Bašić - Vijeće Evrope, Erol Avdović - Belgija, Amira Arifović - Harms - Italija, Anesa Kundurović - Danska, Elma Kovačević-Bajtal - Crna Gora, Haris Hrle - Indija, Osman Topčagić - Ujedinjeno Kraljevstvo, Nijaz Čardaklija - Iran, Sabit Subašić - Egipat, Emin Čohodarević - Pakistan, Nusret Čančar - Kuvajt, Armin Limo - Indonezija.​

Lagumdžija je istakao da Bećirović ima kriterije po kojima je imenovao ambasadore.

"Napravio je jasne kriterije. Koje karakteristike ti ljudi imaju, obrazovanje, CV, pokušat će napraviti spoj mladosti i mudrosti sa iskustvom u diplomatiji. To je nešto što mi je bilo itekako prihvatljivo. Prije tri dana i zvanično sam prihvatio kandidaturu", istakao je Lagumdžija.

Imenovanju Lagumdžije za ambasadora protivi se vrh SDP-a što je jutros potvrdio potpredsjednik ove stranke Vojin Mijatović.

Konačna odluku o novim ambasadorima naše zemlje donijet će Predsjedništvo BiH nakon što se članovi konsultuju o prijedlozima.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti