Prirodna bogatstva

Sarajevska firma pokreće istraživanje rude željeza u Jablanici

26.01.2023. 12:29 / Izvor: Akta.ba
ruda zeljeza

Načelnik općine Jablanica Damir Šabanović u srijedu je održao radni sastanak sa predstavnicima firme AD Harbi iz Sarajeva koje je predvodio direktor Muhamed Harbinja.

Načelnik općine Jablanica Damir Šabanović u srijedu je održao radni sastanak sa predstavnicima firme AD Harbi iz Sarajeva koje je predvodio direktor Muhamed Harbinja.

Tema sastanka bila je upoznavanje sa firmom koja se bavi geološkim istraživanjima mineralnih resursa i prirodnih bogatstava u Bosni i Hercegovini, te upoznavanje sa projektom detaljnih geoloških istraživanja rude željeza i pratećih minerala na području Tovarnice u jablaničkoj općini.

U tom smislu firma AD Harbi uradila je "Projekat detaljnih geoloških istraživanja rude željeza i pratećih minerala na području Tovarnice (općina Jablanica)", prenio je općinski sajt.

Predstavnici firme posebno su naglasili da je pomenuti teren u Prostornom planu općine Jablanica označen kao potencijalan za istraživanje i eksploataciju, dok je Strategijom razvoja općine Jablanica kao strateški cilj, između ostalog, definisano potpisivanje najmanje jednog sporazuma o istraživanju i investiranju u eksploataciju rude.

Shodno tome firma AD Harbi informisala je nadležnu općinsku službu i općinskog načelnika da je od Ministarstva građenja i prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanskog kantona zatražila urbanističku saglasnost za detaljna geološka istraživanja, te uputila zahtjev za izdavanje odobrenja za izvođenje geoloških istraživanja Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti