Veliki planovi

Kompanija Tesla do kraja godine dolazi u Bosnu i Hercegovinu

30.01.2023. 07:47 / Izvor: BHRT
tesla

Dok mladi masovno odlaze iz zemlje, posljednju nadu za ostanak ulijeva otvaranje novih radnih mjesta.

Dok mladi masovno odlaze iz zemlje, posljednju nadu za ostanak ulijeva otvaranje novih radnih mjesta. U protivnom prijeti nam budućnost "zemlje staraca". Na sreću, još ima pozitivnih priča.

Takva nam upravo stiže iz Bijeljine, gdje američka kompanija „Tesla“, u vlasništvu Ilona Maska, do kraja godine dolazi u Bosnu i Hercegovinu. Tu informaciju za BHRT potvrdili su u preduzeću „PASS“ koje se bavi proizvodnjom dijelova za autoindustriju.

Kompanija „PASS“ iz Bijeljine, koja proizvodi savitljive cijevi za autoindustriju, do kraja godine proizvodiće i dijelove za čuvene električne automobile kompanije „Tesla“, kažu iz ove firme, koja je u većinskom vlasništvu njemačke kompanije Pass automotive east.

"Pregovori su na veliko, rade se, već su u Njemačkoj. Nadam se da će krajem godine doći famozni Tesla. Radimo crijeva za protok pritiska, zraka, ulja, goriva. Pošto smo mi većinska njemačka firma proslijediće nam prozvodnju i vrstu proizvoda koje mi radimo i držimo monopol za autoindustriju“, kaže Rado Maletić, ravnatelj kompanije „PASS“, Bijeljina.

Kao razloge za dolazak američkog giganta u Bosnu i Hercegovinu Maletić navodi jeftinu radnu snagu i visok kvalitet. U PASS-u se već proizvode dijelovi za brojne svjetske kompanije.

Miodrag Đurković, smjenovođa u tvrtki “PASS”, Bijeljina - "Kad otvorite haubu od automobila sve što vidite u motoru, sve se to proizvodi kod nas u Passu. Imamo preko 300 proizvoda renomiranih porizvođača, radimo za Audi, Folksvagen, BMV."

Trenutno zapošljavaju više od hiljadu radnika, a očekuju da će novi poslovi donijeti i nova radna mjesta.

"Radim na poslovima montaže dijelova za auta. Svaki posao ima svoju težinu, ali u suštini kad se snađete onda je sve mnogo lakše“, kaže Milica Rudan, radnica tvrtke „PASS“, Bijeljina.

U bijeljinskoj fabrici uvjereni su da će pregovori njemačkih partnera sa “Teslom” uroditi plodom i da će se Poršeu, Jaguaru, Audiju i drugim kompanijama, pridružiti i američki električni automobili.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti