Izvoze samo zalihe

U novu sezonu s punim hladnjačama domaćeg voća

30.01.2023. 08:17 / Izvor: Glas Srpske
Jabuke

Domaće jabuke i šljive rado su "viđeni gosti" na inostranim trpezama, ali ipak voćari tvrde da razloga za zadovoljstvo pred početak nove sezone i nema.

Domaće jabuke i šljive rado su “viđeni gosti” na inostranim trpezama, ali ipak voćari tvrde da razloga za zadovoljstvo pred početak nove sezone i nema, jer su im hladnjače pune i izvoze samo zalihe iz ranijih godina.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, za 11 mjeseci prošle godine izvezeno je razno voće u vrijednosti 110,77 miliona maraka. Domaće voće uglavnom je završavalo u Srbiji, Njemačkoj i Rusiji. Godinu ranije BiH je na inostrana tržišta plasirala voće u vrijednosti 151,64 miliona maraka.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže da od 2011. voćari samo nižu jednu po jednu lošu godinu.  

"Iz sezone u sezonu sve je teže. U prošloj godini prodavali smo rod iz 2021. Stalno nam se vuku zalihe, koje ne možemo da riješimo. Uprkos činjenici da je naša proizvodnja mala uvoz je prekomjeran i tu mi gubimo svaku šansu. Sada imamo u hladnjačama 6.500 tona jabuka koje ne možemo prodati", istakao je Dojčinović, naglasivši da se iz Republike Srpske mahom izvoze jabuke u Rusiju, a šljive u Njemačku.

Upozorio je na jabuke sumnjivog kvaliteta iz Sjeverne Makedonije, koje su, kako kaže, već preplavile tržište FBiH, a vjerovatno ih ima i u trgovačkim lancima u Republika Srpskoj.

"Sjeverna Makedonija ima zabranu izvoza jabuka u EU zbog prekomjerne koncentracije pesticida, tako da se može očekivati da sve te količine završe kod nas", upozorio je Dojčinović.

Osim jabuka i šljiva, u inostranstvo idu i smrznute maline.

Međutim, već pola godine lanjski rod stoji u hladnjačama, zbog čega su brojne porodice sa područja Srebrenice i Bratunca, koje godinama žive od proizvodnje bobičastog voća, dovedene na rub egzistencije.

U nimalo boljem položaju nisu ni hladnjačari, jer preuzetu robu ne mogu da izvezu i naplate, zbog čega su svi u minusu.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja “Vilamet” Ivan Stojanović rekao je da su tek dva hladnjačara isplatila proizvođačima predati rod malina po cijeni od osam maraka plus PDV.

"Najviše je onih koji daju između tri i pet maraka, što je sramota. Rijetki su uspjeli da naplate sav rod i ne znamo uopšte kako ćemo u novu sezonu. Mnogi pričaju da će ovu godinu preskočiti, pokositi maline pa će vidjeti za dalje, jer ne isplati se ulagati ništa kad već sada imamo najave da će ove godine cijena biti još niža te da pojedini hladnjačari neće ni otkupljivati voće", rekao je Stojanović, prenosi Glas Srpske.

Uvoz

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH od januara do kraja novembra prošle godine u zemlju je stiglo voće vrijednosti skoro 205 miliona maraka, uglavnom iz Turske, Slovenije i Hrvatske. U 2021. godini BiH je uvezla voće u vrijednosti nešto više od 212 miliona maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti