Istakli zahtjeve

Radnici Leda održat će štrajk upozorenja u Čitluku

01.02.2023. 12:29 / Izvor: Fena
ledo

Sindikalisti zahtijevaju da se ukine odluka o preraspodjeli radnog vremena i da se uvede transparentna evidencija radnih sati.

Sindikalisti zahtijevaju da se ukine odluka o preraspodjeli radnog vremena i da se uvede transparentna evidencija radnih sati, zatim obeštećenje radnika za neisplaćene prekovremene sate u posljednje tri godine te usvajanje prijedloga izmjena i dopuna Pravilnika o radu koje je Sindikat predložio.

Među zahtjevima sindikata je i da se radnici tretiraju u skladištima i proizvodnji u skladu sa zakonima o zaštiti na radu FBiH/RS (utvrđivanje prava na povećanu plaću, skraćivanje radnog vremena i ponovna procjena rizika).

Traži se i povećanje broja radnika u skladištima i proizvodnji, uvažavanje prijedloga Sindikata kod uređivanja prava kroz Kolektivni ugovor, transparentan obračun plaće, primjena odluka o korištenju godišnjeg odmora te prestanak vršenja pritiska na članove Sindikata kako bi prestali biti članovi istog, priopćeno je iz Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti