Trend zatvaranja proizvodnih firmi

Fabrike u BiH gase pogone i otpuštaju radnike

19.12.2023. 12:33 / Izvor: Nezavisne novine
fabrike

Širom BiH u posljednje vrijeme primjetan je trend zatvaranja firmi koje se uglavnom bave proizvodnjom.

Širom BiH u posljednje vrijeme primjetan je trend zatvaranja firmi koje se uglavnom bave proizvodnjom, što za sobom povlači i gašenje radnih mjesta.

Na vjetrometini u sve nemilosrdnijoj tržišnoj utakmici su često i veoma poznate kompanije sa dugom tradicijom poslovanja.

Niko sa sigurnošću ne može reći koliko je preduzeća u prethodnih nekoliko mjeseci, privremeno ili trajno, stavilo ključ u bravu, ali se zna da su bez posla ostale stotine, ako ne i hiljade radnika.

Jedan od posljednjih primjera je, kako postoje najave, gašenje firme "Prevent FAD Jelah - Tešanj", uz otpuštanje svih 60 zaposlenih.

Prethodno, firma za proizvodnju silicijum-metala "Metalleghe Silicon" u Jajcu je, početkom mjeseca, uručila otkaze za više od 100 radnika.

Nešto ranije, krajem novembra, srceparajuće scene zabilježene su u Čitluku, gdje se 49 radnika kompanije "Ledo", pred posljednji radni dan, od firme, radnog mjesta i svojih kolega oprostilo pjesmom "Tužno plačem, kuću ostavljam".

U prvoj polovini septembra, radnice firme "Prevent Bužim" iz istoimene opštine ostale su bez posla.

Otkazi su uručeni za 29 radnica koje su imale stalni radni ugovor te za njih 42 koje su bile zaposlene na određeno vrijeme.

Prije Bužima, "Prevent grupacija" zatvorila je i pogon u Visokom, gdje je bez zaposlenja ostalo 150 radnika.

U septembru je objavljeno i da je "Globus-konfekcija" d.d. iz Kiseljaka takođe ugasila proizvodnju, a bez posla je ostalo 70 radnica. I to nije sve, već je krajem jula, podsjetimo, pogon kompanije "Alma Ras" u Bosanskom Petrovcu obustavio rad, a svi radnici, njih oko 50, odjavljeni su i prijavljeni na biro.

Komentarišući ove podatke, u poslovnoj zajednici kažu da su razlozi za zatvaranje proizvodnih pogona različiti, ali da je jedno sigurno, a to je da je u BiH neophodno poboljšavati poslovni ambijent.

"Recesija u Evropi je definitivno počela i to će se na nas odraziti. Mi ne možemo ostati imuni, mala smo ekonomija, uzvozno-izvozno orijentisana. Prije neki dan objavljeni su zvanični rezultati spoljnotrgovinske razmjene, gdje se vidjelo da imamo najveći dosad zabilježen spoljnotrgovinski deficit. Izvoz nam pada, a uvoz je manje-više u konstanti", rekao je za "Nezavisne novine" Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Prema njegovim riječima, recimo, "Ledo" radi odlično, te sigurno nije u problemima, ali su našli bolji poslovni ambijent u zemljama u regiji.

"Očito ukupan ambijent za poslovanje u BiH nije baš najbolji i to bi možda najviše trebalo da zabrine naše vlasti. Na recesiju nismo mogli uticati. Ali, to da se neko zbog poslovnog ambijenta odluči da ide iz naše države je zaista zabrinjavajuće i mora se raditi na tome da privlačimo strane investitore, a ne da ih tjeramo iz države", upozorio je Smailbegović.

Sindikalci, sa druge strane, imaju svoje tumačenje ovakvog stanja. Prst upiru u poslodavce.

"Generalno, poslovni ambijent u BiH je najpovoljniji u cijeloj Evropi. Nigdje poslodavci nemaju tako dobre uslove za poslovanje i nigdje se brže ne bogate nego što je to u samoj BiH", kaže Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

On smatra da poslodavci, koji su proizvodnju ugasili, nisu dobro razmislili, jer bi im, ocjenjuje, bilo puno bolje da su nastavili raditi, makar i na pozitivnoj nuli.

"Jer kada zatvore firmu, ti radnici nepovratno odlaze van granica BiH i oni se više nikada neće vratiti. A oni kad budu željeli reaktivirati te pogone, neće imati kvalitetnu radnu snagu", rekao je Šatorović za "Nezavisne novine".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti