Opstanak sve upitniji

Obrtnici upozoravaju: Posla je sve manje, a doprinosi sve veći

01.02.2023. 13:33 / Izvor: Akta.ba
obrtnici

Obrtnici iz Federacije Bosne i Hercegovine upozorili su nadležne institucije i cijelokupnu javnost kako je položaj obrtnika i opstanak obrta sve upitniji.

Obrtnici iz Federacije Bosne i Hercegovine upozoravaju nadležne institucije i cijelokupnu javnost kako je položaj obrtnika i opstanak obrta sve upitniji. Već više godina kantonalne obrtničke komore u Federaciji Bosne i Obrtnička komora FBiH upozoravaju na krajnje neravnopravan položaj obrtnika u odnosu na druge pravne subjekte. Povodom toga Federalna Obrtnička komore uputila je lepezu dopisa nadležnim institucijama i tražili da se ovakav obračun i trend rasta doprinosa zaustavi i promjeni, međutim bezuspješno, kao i sastanci koji su održani s nadležnim institucijama u FBiH. 

"Godinama  tražimo smanjivanja i drugačiji način obračuna doprinosa za obrtnike, jer ovakav način ne odražava stvarnu sliku te su njime obrtnici stavljeni u neravnopravan položaj sa ostalim privrednim subjektima u F BiH. Na temelju navedenih osnovica, sasvim je nesporno da je osnovica za obračun doprinosa koju plaćaju obrtnici u Federaciji BiH iznimno visoka, čak i u odnosu na susjedne zemlje u okruženju, jer ista ne odražava realno ostvareni prihod svakog pojedinačnog obrtnika. Ovakvo stanje je neizdrživo i dovesti će do dodatnih zatvaranja obrta", navodi se u saopćenju.  

OSNOVICE ZA OBRAČUN DOPRINOSA ODREĐENIH OBVEZNIKA ZA 2023. GODINU

Za poduzetnike s osnova obavljanja samostalne djelatnosti iz člana 12. st. 2., 3. i 5. Zakona o porezu na dohodak ("Službene novine Federacije BiH", br. 10/08, 9/10, 44/11, 7/13 i 65/13) koji utvrđuju dohodak na osnovu poslovnih knjiga u skladu sa članom 19. istog Zakona, mjesečna osnovica za obračun doprinosa je:

a) 1.869,00 KM - za slobodna zanimanja, (advokati, notari, računovođe, revizori…)

b) 1.104,00 KM - za samostalnu djelatnost obrta i srodne djelatnosti 

c) 493,00 KM - za samostalnu djelatnost u poljoprivredi i šumarstvu,

d) 493,00 KM - za samostalnu djelatnost trgovca pojedinca.

2. Za poduzetnike s osnova obavljanja samostalne djelatnosti iz člana 12. stav 1. Zakona o porezu na dohodak, koji dohodak utvrđuju i plaćaju u paušalnom iznosu u skladu sa članom 31. istog Zakona, mjesečna osnovica za obračun doprinosa je:

a) 934,00 KM – za samostalnu djelatnost obrta i srodne djelatnosti,

b) 425,00 KM – za niskoakumulativne djelatnosti tradicionalnih esnafskih zanata,

c) 425,00 KM – za samostalnu djelatnost u poljoprivredi i šumarstvu,

d) 425,00 KM – za samostalnu djelatnost taxi prijevoza,

e) 493,00 KM – za samostalnu djelatnost trgovca pojedinca.

3. Za obveznike doprinosa iz člana 6. tačka 10. Zakona o doprinosima mjesečna osnovica za obračun doprinosa je 425,00 KM.

Obrtnici u FBiH upućuju apel nadležnima da odmah pristupe izmjeni osnovica za obračun doprinosa za 2023 ili zamrzavanju osnovice koja je bila 2022 godine, u suprotnom će se dogoditi zatvaranja obrta i ugrožavanje egzistencije kako nositelja obrta, tako i zaposlenih u obrtu i njihovih porodica. Od vrijednih radnika i obrtnika napravit će se socijalno ugrožene osobe. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti