Potpisan ugovor o dodjeli poticaja za razvoj poduzetničke infrastrukture

06.09.2022. 13:40 / Izvor: Fena
poticaj

Maksimalan iznos sredstava za tu svrhu, koji se mogao zahtijevati od Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, je 8.000 maraka.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Amir Zukić potpisao je u utorak u Mostaru ugovore s budućim korisnicima poticajnih sredstava po projektima "Unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture" i "Poticaj udruženjima i komorama" za 2022. godinu.

U okviru programa podrške resornoga Ministarstva, poticajna sredstva za projekt "Unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture" dobilo je sedam poduzetničkih potpornih institucija, dok su za projekt "Poticaj udruženjima i komorama", sredstva dodijeljena za 11 udruženja i komora, koje su podržane nakon provedenih javnih poziva Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

 Po riječima ministra Zukića, projekt  'Unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture' ima za cilj uređenje i opremanje prostora za prihvat malih i srednjih poduzetnika, odnosno novoosnovanih poduzeća, a pomoći će razvoju poduzetničkih potpornih institucija, tj. inkubatora, tehnoloških parkova akceleratora, klastera i razvojnih agencija.    

Maksimalan iznos sredstava za tu svrhu, koji se mogao zahtijevati od Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, je 8.000 maraka.

"Drugi projekt "Poticaj udruženjima i komorama' ima za svrhu poticanje razvoja i afirmacije poduzetništva i obrta i interesno umrežavanje poduzetnika i obrtnika, organizirano zastupanje njihovih interesa na zajedničkom tržištu, opstanak razvoja komorskoga sustava u FBiH, kao i edukaciju članova komore i udruženja, te zajedničke nastupe na sajmovima i dr.", kazao je federalni ministar.

 Maksimalan iznos sredstava za tu svrhu je 6.000 maraka.

 "Nadam se da će sredstva biti kvalitetno utrošena i da će to biti jedan novi poticaj razvoju poduzetništva u FBiH", poručio je Zukić.

Predsjednik Obrtničke komore FBiH Željko Babić je u ime 50 000 obrtnika zahvalio resornom ministru i Ministarstvu na izdvojenim sredstvima, rekavši kako će Obrtnička komora ova sredstva iskoristiti za edukaciju tajnika županijskih komora i izradu projekata pri i nakon pristupa EU.

 Predsjednik Udruženja "Kupujmo domaće" Admir Kapo se također zahvalio spomenutom ministarstvu što je podržao projekte za 11 udruženja i izrazio nadu da će se ta sredstva iskoristiti za realizaciju projekata za koja su aplicirali i da će njima zasigurno doći do poboljšanja u gospodarskom sektoru.

 Podsjetio je i na to da je ovo udruženje nedavno organiziralo 10. nacionalnu kampanju razvijajući svijest kod građana da kupuju domaće proizvode te da će ova sredstva u tom cilju biti i iskorištena.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti