Sve tačke ugovora prošle proceduru

Prljača: Ugovor države BiH sa Islamskom zajednicom je ispolitiziran

05.02.2023. 09:40 / Izvor: BHRT
IZ

Savjetnik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafa Prljača izjavio je da ugovor države BiH sa Islamskom zajednicom ispolitiziran.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini na potpisivanje ugovora s državom čeka od 2009. godine, kada je Predsjedništvu BiH uputila inicijativu da se takav sporazum potpiše. 

U kojoj fazi je Ugovor i kada će biti potpisan? 

Savjetnik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafa Prljača izjavio je da ugovor države BiH sa Islamskom zajednicom ispolitiziran.

Sve tačke ugovora prošle su proceduru, postignuta je saglasnost na svim nivoima, a Vijeće ministara je ugovor proslijedio Predsjedništvu na usvajanje 2015. godine i tada, kaže nastaje problem.

"I tada nastaje problem nepotrebno, tada počinje da se politiziraju stvari iz toga ugovora, počinje da se govori kako islamska zajednica dobija više nego druge vjerske zajednice, kako su neke tačke ugovora sporne iako se diskutiralo o njima i postignuta je suglasnost.", kaže Prljača.

Očigledno je da se radi o nedostatku političkog konsenzusa unutar Predsjedništva BiH, smatra prof.dr. Nedim Begović sa Fakulteta islamskih nauka UNSA.

"Ono što bi ovaj ugovor omogućio - on bi stvorio pravnu osnovu za legislativnu akomodaciju ili za jedno sistemsko rješavanje tog pitanja na način da se zakonima o radu zakonima o državnoj službi usvoje izmjene koje bi omogućile tu prilagodbu religije na radnom mjestu - ne samo za musliumane nego i za pripadnike drugih religijskih tradicija", kazao je on.

Opširnije u prilogu BHRT-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti