Promjena zanimanja

Poslodavci potiču prilagodbu osposobljenosti radnika potrebama tržišta rada

06.02.2023. 08:05 / Izvor: Večernji List
Učenje

Ukupno 100 mil. radnika morat će promijeniti zanimanje do 2030., pokazalo je istraživanje konzultantske kuće McKinsey, koje je obuhvatilo osam velikih ekonomija

Ukupno 100 mil. radnika morat će promijeniti zanimanje do 2030., pokazalo je istraživanje konzultantske kuće McKinsey, koje je obuhvatilo osam velikih ekonomija

Ukupno 100 milijuna radnika morat će promijeniti zanimanje do 2030. godine. Pokazalo je to istraživanje konzultantske kuće McKinsey, koje je obuhvatilo osam velikih ekonomija - Kinu, SAD, Indiju, Veliku Britaniju, Francusku, Španjolsku, Njemačku i Japan, piše Večernji list BiH.

Zdravstveni djelatnici

Kako je prikazano u istraživanju, porast će potražnja za radnicima viših kvalifikacija, poput zdravstvenih djelatnika, STEM zanimanja i slično, dok će padati potražnja za srednje i niskokvalificiranim radnicima, poput radnika u proizvodnji ili restoranskoj industriji.

Smanjit će se potražnja i za jednostavnijim uredskim zanimanjima. U ovom istraživanju navodi se i kako je vidljivo da se trgovine sve više automatiziraju, pa tako u svijetu postoje i potpuno automatizirane trgovine bez osoblja. Iz svega toga jasno je da će se smanjiti i potreba za radnicima u trgovini. Istaknuto je i kako se većina razvijenih ekonomija suočava sa starenjem stanovništva, pa nije teško predvidjeti da će i u budućnosti rasti potražnja za medicinskim osobljem, njegovateljima, asistentima u kući i svim ostalim zanimanjima vezanim uz pomoć starijim osobama.

Svi ti problemi koji će, prema istraživanju, pogoditi i najveće svjetske ekonomije tijekom nekoliko godina u BiH su već odavno izraženi. Nedostatak kvalificirane radne snage, staro stanovništvo, masovno iseljavanje… doveli su do toga da poslodavci u BiH svijećom traže kvalitetnog radnika. S obzirom na to da sustav obrazovanja u BiH ne prati ili nedovoljno prati potrebe tržišta rada, poslodavci kontinuirano upućuju na važnost ovog pitanja, pa čak i potiču aktivnosti na prilagodbi osposobljenosti radnika realnim potrebama tržišta rada.

Kako je nedavno u razgovoru za Fenu rekao direktor Udruge poslodavaca FBiH Mario Nenadić, to je jedna od mjera koja će doprinijeti i zaustavljanju odlaska mladih iz BiH u države čiji javni sustavi brže reagiraju i omogućavaju bolju prilagodbu realnim potrebama i promjenama na tržištu rada prouzročenim i geopolitičkim, pandemijskim te tržišnim promjenama i krizama posljednjih godina. Kaže i kako su brojni poslodavci osposobljeni i da imaju odobrenja nadležnih da pružaju praktičnu obuku u sustavu prekvalifikacija i da bi bilo potpuno svrsishodno da se obuke, posebice one za poznatog poslodavca, obavljaju kod samih poslodavaca.

U razgovoru za Fenu dodao je da Udruga poslodavaca u FBiH inzistira na boljoj koordinaciji i ekonomsko-socijalnom dijalogu između vlasti, poslodavaca i sindikata kako bi se realnije sagledale ukupne okolnosti i unaprijedili uvjeti za kreiranje programa, uz ostale, i prekvalifikacija i dokvalifikacija. Kazao je i kako trenutačni programi prekvalifikacije i dokvalifikacije radnika na tržištu daju određene rezultate.

Tražena zanimanja

Kada je pak riječ o traženim zanimanjima, istraživanju tržišta rada u FBiH, koje je Federalni zavod za zapošljavanje proveo krajem 2022. godine, deficitarna zanimanja u 2023. godine su: prodavač - trgovac, konobar, šivač, bravar, zavarivač, telefonist - operater u pozivnom centru, kuhar, vozač kamiona, zidar, CNC operater, stolar, tesar, krojač, armirač, elektrotehničar i strojarski tehničar. Za zanimanja s fakultetskim obrazovanjem najveća potražnja poslodavaca će, prema prognozama, biti iskazana za radnicima iz IT sektora (inženjeri elektrotehnike, sustav-inženjeri, programeri, IT developeri i dr., zatim ekonomistima, magistrima farmacije te strojarskim i građevinskim inženjerima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti