Uvećane januarske penzije

Povećanje penzija nedovoljno, borba za preživljavanje tek slijedi

07.02.2023. 07:47 / Izvor: N1
Novac

Penzioneri u Federaciji Bosne i Hercegovine podigli su za 11,1% uvećane januarske penzije.

Penzioneri u Federaciji Bosne i Hercegovine podigli su za 11,1% uvećane januarske penzije. Iako je ovo najveći pojedinačni rast penzija u Federaciji BiH do sada, i dalje je nedovoljan, kažu penzioneri. Moglo je i bolje i ranije.

"Samo su nam zamazali oči" poručuju penzioneri povodom povećanja penzija u iznosu od 11,1%. Za svojih 35 godina rada u opštini, Ljubica Idrizović je zaradila minimalnu penziju. Za pristojan život, nedovoljna.

“Ni 500 KM nije, i hajde na ovim skupoćama živite. Platim dadžbine, ostane mi 200 KM. Ono što mi ostane razvučem, po tri dana jedem jednu hranu. Ostavim u frižider, šta ću, odakle mi da kuvam svaki dan, ne mogu”, kazala je Ljubica.

Jedva da mogu i oni koji imaju više penzije, jer inflacija jede i najdublje novčanike. Razlika između visine penzije i troškova raste, u korist ovog drugog. Cijene na policama ne mogu zapamtiti ni oni koji svakodnevno obilaze markete i apoteke.

Da se krenulo ranije sa povećanjima, situacija bi bila bolja. Ali, sada tih 11,1%, nije dovoljno ni kada krenu u dnevnu nabavku, kažu penzioneri.

Iz Udruženja penzionera napominju, nije riječ o povećanju nego usklađivanju visine penzije i troškova, a da je dovoljno, nije.

“On toga mora prvo osnovno da kupi lijekove bez kojih ne može, koji nisu na listi za besplatno, drugo mora da plati komunalne usluge, jer on se boji ako sad ne plati ovaj mjesec, idući mjesec neće moći platiti nikako i na trećem je za golo preživljavanje za jogurt i hljeb”, kazao je Redžo Mehić, predsjednik Upravnog odbora Saveza penzionera FBiH.

A ukoliko je vjerovati riječima struke, borba za preživljavanje tek nam slijedi.

“Ove godine ćemo bilježiti značajan pad u životnom standardu, odnosno u realnim pokazateljima životnog standarda i pod uticajima inflacije čija kretanja su još uvijek neizvjesna”, kazala je Azra Hadžiahmetović sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Već sada je minus u budžetu veći u odnosu na temperaturni, koji trenutno proživljavamo i koji će nestati za nekoliko mjeseci. Finansijski minus, kažu penzioneri, samo će se produbiti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti