Pružanje vještina koje nedostaju

IUS u dvogodišnjem Tourism Education Future projektu

07.02.2023. 08:35 / Izvor: Akta.ba
TEF projekat

Predstavnice IUS Life – Centra za cjeloživotno učenje prisustvovale prvom koordinacijskom sastanku TEF (Tourism Education Future) projekta.

Predstavnice IUS Life - Centra za cjeloživotno učenje, Mirsada Mehremić i Sibela Beširević, su prisustvovale prvom koordinacijskom sastanku TEF (Tourism Education Future) projekta, koji se održao 16-19. januara 2023. godine u Zwolleu u Holandiji.

Pored voditelja projekta, škole Apro Formazione, ostali partneri projekta su Lanstede MBO, Zwolle, Holandija; stručna škola Insignarie, Ourem, Portugal; Cebanc, San Sebastian, Španija; Institut za stručno osposobljavanje Orizon, Kalamata, Grčka; EfVET Brisel, Belgija, i IUS Life - Centar za cjeloživotno učenje, Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

TEF projekat, koji je osmišljen kao projekat usmjeren na rezultate, je odobrila Evropska komisija 2022. godine.

tef projekat

Pored analiziranja trenutnih trendova u turizmu, poseban cilj TEF projekta je pružanje vještina koje nedostaju nakon sticanja obrazovanja i rada u industriji turizma kroz sljedeće očekivane ishode: poboljšane digitalne kompetencije nastavnika i učenika, poboljšane meke vještine učenika i poboljšane stručne kompetencije učenika i stručnjaka.

Koordinacijski sastanak se fokusirao na definisanje projektnih aktivnosti koje će se provoditi kroz pet radnih paketa. Planirani ishodi ovog dvogodišnjeg projekta su jedan katalog predmeta za nastavnike; šest specijalizacija; dvije tematske radionice i jedna zajednica prakse za nastavnike; dva takmičenja u mješovitim vještinama za učenike početnog stručnog osposobljavanja; dva online takmičenja za učenike početnog stručnog osposobljavanja; dva vodiča za takmičenja u mješovitim vještinama i online takmičenja; komplet alata za analiziranje vještina i trenova u turizmu; devet predmeta naprednog stručnog osposobljavanja na osnovu informacija o vještinama i mikrokvalifikacijama; i šest paktova za vještine o inicijativama u području turizma.

Studenti turističkih srednjih škola iz Bosne i Hercegovine, kao i njihovi vršnjaci iz Evropske unije, će imati priliku učestvovati u takmičenju u oblasti gastronomije i osvojiti vrijedne nagrade, saopćeno je iz IUS-a.

tef projekat

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti