Petar Đokić

Republika Srpska lider u pokretanju energetskih projekata

09.02.2023. 11:39 / Izvor: Akta.ba
Petar Đokić

Republika Srpska je u svojoj dosadašnjoj aktivnosti napravila nekoliko velikih i važnih koraka u razvoju solarnog sektora, a tako i elektrana.

"Balkan Solar Summit"  koji se danas i sutra održava u Banjaluci važan je događaj, koji je na jednom mjestu okupio sve one koji svoja znanja, iskustava i prakse iz oblasti „zelene” energije žele podijeliti sa drugima koji ovaj sektor smatraju budućnošću kazao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske.

Prema njegovim riječima ovaj Samit je inovativan po svom karakteru, ali je i dobra prilika da se okupe zainteresovani koji se bave pitanjima solarne energije. 

"Tu su i kreatori politika, donosioci odluka, investitori i oni koji će raditi na razvoju solarnih projekata Republike Srpske. Samit je i prilika da se razriješe sve one dileme koje se pojavljuju prilikom razvoja ovakvih projekata jer svakodnevno postoji sve više zainteriranih koji bi na neki način da budu uključeni u projekte „zelene” energije bilo kao korisnici ili investitori”, kazao je Đokić.

Republika Srpska je u svojoj dosadašnjoj aktivnosti napravila nekoliko velikih i važnih koraka u razvoju solarnog sektora, a tako i elektrana. 

"Radili smo na razvoju davanja prednosti i značaja obnovljivim izvorima energije. U svojoj strukturi RS još uvijek ima dominantnu energiju koja nastaje iz fosilnih goriva što čini oko 60 posto ukupno proizvedene energije dok je 40 posto iz obnovljivih izvora. Imajući u vidu važnost razvoja projekata iz obnovljivih izvora energije uvjeren sam da će slika, energetska, u pogledu bilanasa na prostoru Republike Srpske za narednih nekoliko godina biti jako izmijenjena", kaže.

U ovom trenutku u Ministarstvu postoji 2072 MW zahtjev za dodjelu koncesija za solarne elektrane. Đokić je kazao da je do sada dodijeljeno oko 856 MW, te da postoje sigurni partneri koji će izgraditi te iste solarne elektrane, a preostali dio će kontinuirano dolaziti na razmatranja i donošenje ugovora za koncesije. 

"Trenutno postoji i 165 MW zaključenih ugovora za tri solarna parka a u zahtjevima čeka oko 486 MW. U izgradnji su i tri velika hidroenergetska objekta HE Dabar, Vuk Bijela i Foča koji će dati oko 300 MW više energije", kazao je Đokić

Đokić je istakao kako će svi spomenut projekti doprinijeti poboljšanju ukupne energetske slike Republike Srpske i BiH i pokazati koliko je Vlada odgovorna u ovoj politici i koliko je do sada realizirano u pogledu poticaja za energetske objekte i izvore energije. Na ovaj način su, kazao je, pokazali da se vode i politikama EU kada su energetika i ovaj sektor u pitanju.

"Pored sprovedbe politika EU važno nam je ovu oblast približiti i građanima. Proces je pokrenut za njih, zbog razvoja programa energetske efikasnosti sa jedne strane a sa druge strane radi uključivanja građana u proizvodnju zelene energije na način na stambene i poslovne objekte ugrađuju male solarne elektrane”, pojasnio je Đokić

Prema njegovom mišljenju današnja konferencija pruža velike mogućnosti, i jako je zahvalan organizatorima koji su pokazali visok nivo interesa i pažnje za jednu ovako važnu temu. 

"Kroz ovaj sektor i projekte „zelene” energije svi će ostvariti korist. Kada posmatramo dosadašnji rad to je već uspjeh koji je oko 2.300 do 2.500 milijardi KM u Republici Srpskoj. Na osnovu ovih podataka mogu reći da prednjačimo u odnosu na region kada su energetski projekti u pitanju. Slobodno možemo reći i da smo lider u ovoj oblasti kada je pokretanje energetskih projekata u pitanju", zaključio je.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti