Muharem Zejnullahu

Ratifikacija sporazuma o ličnim kartama je najvažnija za građane Kosova i BiH

09.02.2023. 11:53 / Izvor: Fena
lične karte

Građani BiH i Kosova su morali imati vizu, ali je, kako kaže, procedura abnormalno teška, pa čak i za pacijente kojima je bilo potrebno liječenje u BiH.

Generalni počasni konzul Albanije u Bosni i Hercegovini Muharem Zejnullahu kazao je da je Vlada Kosova činom usvajanja sporazuma o kretanju s osobnim iskaznicama pokazala koliko je odgovorna prema međunarodnim regionalnim sporazumima koje potpisuje.

Sporazume o međusobnom priznavanju ličnih karata, univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija potpisali lideri šest država zapadnog Balkana 3. novembra 2022.godine na samitu u okviru Berlinskog procesa - Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Kosovo.

S obzirom da je od 2008. godine BiH donijela odluku o  nepriznavanju kosovskih dokumenata, to je, po riječima Zejnullahua, posebno uticalo na građane u rješavanju životnih, egzistencijalnih pitanja - uvezivanja penzijskog staža, nekretninama, upisima na fakultete. Prije 2008. godine na Univerzitetu u Sarajevu bilo je više od 1.000 studenata.

Građani BiH i Kosova su morali imati vizu, ali je, kako kaže, procedura abnormalno teška, pa čak i za pacijente kojima je bilo potrebno liječenje u BiH.

Zejnullahu kaže da je Zajednica Albanaca u BiH od 2008. godine permanetno tražila, obraćala se svim zvaničnicima, institucijama BiH, Kosova, međunarodnim predstavnicima sa zahtjevima za rješavanje pitanja slobode kretanja, ili pojednostavljenja procedura izdavanja viza građanima na Kosovu i BiH.

"To je najnenormalnij vizni režim koje dvije države imaju među sobom, BiH i Kosovo, a ne samo što nisu na granici, nego nemaju ni jedno otvoreno pitanje", ustvrdio je Zejnullahu.

Stoga, dodao je, ratifikacija sporazuma je najvažnija za građane Kosova i BiH, za njihovu slobodu.

"Potpisani sporazumi rješavaju sva ta životna pitanja građana Kosova i BiH. BiH ima sa državama regije i evropskim državama potpisane bilateralne sporazume i o slobodi kretanja", naglasio je Zejnullahu.

Mada imam rezervu kada je u pitanju BiH, dodao je, ali, nadam se da će parlamenti država ratificirati potpisane sporazume. To je za sada uradila samo Vlada Kosova, ali sve države regije su obavezne sporazume ratificirati.

Izrazio je nadu da će sporazume koje je BiH potpisala, Parlamentarna Skupština BiH uskoro ratificirati. 

Sporazume je 3. novembra 2022. godine u Berlinu potpisao tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija koji je kazao da "potpisani sporazum o ličnim kartama između država regiona, u okviru samita Berlinskog procesa, omogućiće slobodu kretanja svih stanovnika država na Balkanu bez ikakvih ograničenja".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti