Prijedlog međunarodnog sporazuma

Bosna i Hercegovina u EU programu jedinstvenog tržišta

10.02.2023. 07:57 / Izvor: Akta.ba
Vijeće ministara

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog međunarodnog sporazuma između Europske unije (EU), s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog međunarodnog sporazuma između Europske unije (EU), s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u programu Unije pod nazivom Program jedinstvenog tržišta (Single Market Programme). 

Vijeće EU-a i Europski parlament donijeli su u travnju prošle godine Program Europske unije za jedinstveno tržište za razdoblje 2021. - 2027. godine, ukupno vrijedan oko 4,2 milijarde eura. 

Glavni ciljevi ovog programa su: povećanje efikasnosti jedinstvenog tržišta; potpora poduzećima, pogotovo malim i srednjim; razvoj visokokvalitetnih europskih standarda; jačanje i zaštita potrošača; unapređenje zdravlja ljudi, životinja i biljaka te dobrobit životinja, kao i uspostavljanje okvira za financiranje visokokvalitetnih statistika.  

Jedan od šest stupova ovog programa predstavlja nastavak programa Europske unije za konkurentnost malih i srednjih poduzeća (COSME) za razdoblje 2014. - 2020. godine, u kojem je sudjelovala i Bosna i Hercegovina.

Sudjelovanje u ovom programu ujedno se može promatrati i kao doprinos ispunjenju dugogodišnjih preporuka Europske komisije koje su upućene BiH u ovoj oblasti. 

BiH će za sedam godina sudjelovanja u ovom program na ime ulazne karte osigurati 607.922,00 eura, s tim da će se doprinosi plaćati na godišnjoj razini, uz mogućnost osiguranja dijela novca iz IPA sredstava.  

Prijedlog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti