PRODUŽILI RADNO VRIJEME

I dalje gužve na carinskim terminalima zbog primjene novog Zakona o carinskoj politici

10.02.2023. 14:24 / Izvor: Akta.ba
carina

Iz Uprave za indirektno oporezivanje navode da razlog zbog kojeg je ovih dana povećan broj kamiona u carinskim terminalima primjena novog Zakona.

 Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) navode da razlog zbog kojeg je ovih dana povećan broj kamiona u carinskim terminalima nije Uprava za indirektno oporezivanje, već primjena novog Zakona o carinskoj politici BiH.

"Što se tiče Uputstva o pojednostavljenom carinskom postupku po fakturi, ono je stupilo na snagu 8. februara ove godine, te je od tog datuma moguće da UIO rješava zahtjeve za ovo pojednostavljenje koje su u Upravu dostavili obveznici", kazali su Feni u Upravi za indirektno oporezivanje. 

Osnova za donošenje tog uputstva bila je Odluka o izmjeni i dopuni odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici BiH koju je donijelo Vijeće ministara BiH, a koja je stupila na snagu 4. februara ove godine.

"Postupak redovnog carinjenja biće pojačan sve dok firme ne dobiju nova odobrenja za pojednostavljene carinske postupke u skladu sa novim Zakonom o carinskoj politici BiH", naveli su iz UIO.

Napominju da su odobrenja za pojednostavljene carinske postupke koje su izvoznici i uvoznici imali ranije, bila izdata u skladu sa prethodnim zakonom, koji se više ne primjenjuje. Ta odobrenja su se mogla koristiti samo šest mjeseci od početka primjene novog Zakona o carinskoj politici BiH, što je isteklo 1. februara ove godine, jer je novi Zakon stupio na snagu 1. augusta 2022.

Dakle, sve firme koje su imale od ranije odobrenja za pojednostavljene carinske postupke trebale su već nakon 1. augusta 2022. godine podnijeti u UIO zahtjeve da im se izdaju nova odobrenja u skladu sa novim Zakonom o carinskoj politici BiH.

"Svi oni koji su na vrijeme podnijeli zahtjeve dobili su nova odobrenja za pojednostavljene carinske postuke i rade potpuno normalno kao što su radili i prije, bez potrebe da njihovi kamioni odlaze na carinske terminale. Oni obveznici koji nisu na vrijeme podnijeli zahtjev Upravi da dobiju nova odobrenja, moraju ići u redovnu carinsku proceduru dok im se ne odobri pojednostavljeni carinski postupak (lokalno ili kućno carinjenje, ovlašteni uvoznik, ovlašteni izvoznik…)", naveli su iz UIO.

Posebna situacija je sa pojednostavljenim carinskim postupkom po fakturi, zato što novi Zakon o carinskoj politici BiH (i novi podzakonski akti), nije ni predviđao da postoji to pojednostavljenje.

"Međutim, na zakašnjeli zahtjev privrede Vijeće ministara BiH je tek krajem januara 2023. godine usvojio Odluku o izmjeni i dopuni odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici BiH, kojim je opet dana mogućnost i pojednostavljenog carinskog postupka po fakturi. Ta odluka Vijeća ministara BiH stupila je na snagu tek 4. februara 2023. godine, što znači da su obveznici mogli tek od ponedeljka, 6. februara 2023. godine podnositi zahtjeve Upravi za ovaj pojednostavljeni carinski postupak", pojasnili su iz UIO.

Uprava će, kako su istakli, pokušati u najkraćem vremenskom roku izdati odobrenja svima koji ispune propisane uslove, a u međuvremenu su izašli u susret poslovnoj zajednici na način da su produžili radno vrijeme pojedinih carinskih ispostava do 22 sata, posebno onih ispostava gdje je sada veliki broj kamiona i predmeta u redovnom carinskom postupku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti