PRILAGOĐAVANJE DIGITALNOM DOBU

Digitalna transformacija u bh. poduzećima je izazov i prilika

11.02.2023. 09:00 / Izvor: Akta.ba
vtk bih

"Digitalna transformacije u praksi" naziv je seminara na kojoj predstavnici kompanija iz BiH, imali priliku saznati na koji način je moguće poslovanje prilagoditi digitalnom dobu.

"Digitalna transformacije u praksi" naziv je seminara Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine na kojoj su učesnici, predstavnici kompanija iz BiH, imali priliku saznati na koji način je moguće poslovanje prilagoditi digitalnom dobu.

Učesnicima seminara prezentirane su ključne tehnologije digitalne transformacije i date preporuke za uspješnu digitalnu transformaciju, te predstavljen primjer digitalizacije u kompaniji AS HOLDING grupacije.

Govoreći o digitalizaciji u ovoj kompaniji, Semir Hrvić, jedan od predavača na seminaru i direktor IT direkcije kompanije AS HOLDING d.o.o., kazao je da zaposlenici proizvodnih kompanija na digitalizaciju gledaju kao na izazov i priliku.

"Mislim da su to ključne riječi kojima možemo opisati proces digitalne transformacije neke kompanije. Izazov i prilika, kako za radnike tako i za menadžere. Bosna i Hercegovina je još uvijek država u tranziciji s organizacijskim klimama i kulturama iz nekih drugih prošlih vremena i sistema, i zaista nije lako digitalizirati i automatizirati procese u našim kompanijama. Ključno je educirati uposlenike i uvjeriti ih da digitalizacija i automatizacija prije svega pomažnju njima samim u obavljanju svakodnevnih poslovnih aktivnosti, i da je trebamo posmatrati kao priliku i šansu da povećamo konkuretnost na tržištu, kako sebe tako i same kompanije", kazao je Hrvić.

Predavač na seminaru bio je i mr.sc. Nedžad Junuzović, dipl.ing.el. sa oko 20 godina iskustva u ICT industriji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti