Predstavnici Lykos Balkan Metals

Kompanija potvrdila: Zlato pronađeno na tri lokacije u opštini Jezero

14.02.2023. 08:30 / Izvor: Akta.ba
 Lykos Balkan Metals

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjaluci sa predstavnicima kompanije Lykos Balkan Metals d.o.o. Bijeljina.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjaluci sa predstavnicima kompanije Lykos Balkan Metals d.o.o. Bijeljina.

Predstavnici ove kompanije su na sastanku predstavili svoj rad i planove za naredni period. 

Informisali su ministra Đokića o rezultatima do sada provedenih geoloških istraživanja na prostoru opština Jezero i Čajniče, sa osvrtom na skorašnje medijske natpise o pronađenom zlatu na području opštine Jezero, kao i zlatu, srebru i olovu na području opštine Čajniče.

Predstavnici kompanije Lykos Balkan Metals su potvrdili da su istraživanja u ovom smislu pokazala određene pozitivne pokazatelje, da su do sada provedena geološka istraživanja pokazala prisustvo zlata na tri mjesta na istražnom prostoru Jezero gdje su uzeti odgovarajući uzorci, što će biti jasno precizirano u izvještaju o istraživanjima provedenim u prethodnih godinu dana, koji je nosilac prava na istraživanje, prema rješenju kojim je odobreno istraživanje, dužan da dostavi Ministarstvu energetike i rudarstva do polovine marta mjeseca. 

Istakli su da su, preko svojih kćerki-kompanija, već investirali značajan kapital u Republiku Srpsku, da su jedan od najvećih investitora u oblasti geoloških istraživanja i da im je namjera da svojim radom i dalje pozitivno utiču na ekonomsku klimu i razvoj Republike Srpske.

Ministar Đokić je naglasio da su detaljna geološka istraživanja odobrena u skladu sa Zakonom o geološkim istraživanjima, da se ista moraju izvoditi u skladu sa postojećim pravnim okvirom i odobrenom projektnom dokumentacijom te dodao da su geološka istraživanja samo prva faza ka eventualnoj eksploataciji do koje može doći samo ako su ispunjeni svi zakonski uslovi i ukoliko postoji saglasnost lokalne zajednice.

Prema njegovim riječima, geološka istraživanja su dugoročni interes svake države i Ministarstvo će nastaviti da uređuje ovu oblast, kako bi privuklo što više investitora da ulažu u lokalne zajednice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti