Andrew Jewell

MMF je protiv ukidanja akciza na gorivo, smanjenja PDV-a i nižih cijena struje

14.02.2023. 09:46 / Izvor: Fena
Andrew Jewell

Rezidentni predstavnik MMF-a za BiH Andrew Jewell istakao je da je ta institucija protiv ukidanja akciza na gorivo, smanjenja PDV-a za osnovne životne namirnice i nižih cijena električne energije.

Rezidentni predstavnik MMF-a za BiH Andrew Jewell istakao je u intervjuu za Bloomberg Adria da je ta institucija protiv ukidanja akciza na gorivo, smanjenja PDV-a za osnovne životne namirnice i nižih cijena električne energije.

"Što se tiče privremenog ukidanja akciza na gorivo, u vrijeme naših konsultacija u martu 2022., isticali smo da bi se ovakva politika mogla razmotriti. Međutim, kako su cijene goriva danas mnogo niže, a i inflacija bilježi trend pada, ne smatramo da je privremeno ukidanje akciza opravdano", rekao je Jewell.

Govoreći o potezima vlasti u vremenu energetske krize, on smatra da je, iako su i građani i preduzeća u BiH imali koristi od nižih cijena električne energije, ta politika ipak i skupa i neodrživa.

"Nadalje, u ovakvim situacijama poželjno je dozvoliti da cijene električne energije rastu u skladu s tržištem, međutim tada je potrebno istovremeno kompenzovati najranjivije kategorije društva. Drago nam je vidjeti da je Republika Srpska uvela blok tarife, gdje domaćinstva plaćaju različite tarife ovisno o tome koliko električne energije potroše", navodi Jewell.

Također je ocijenio ispravnim neuvođenje niže stope PDV-a za osnovne životne namirnice u BiH.

"Bosna i Hercegovina ima jedan od najefikasnijih PDV sistema u Evropi, u velikoj mjeri zahvaljujući jedinstvenoj stopi PDV-a od 17 posto, koja pojednostavljuje naplatu i umanjuje mogućnosti prevare. Niža stopa na osnovne životne namirnice je skup i loše targetiran instrument za pružanje povlastica domaćinstvima s nižim primanjima", naglasio je Jewell.

On smatra da je bolja politika, u tom smislu, pružati targetiranu, odnosno ciljanu dohodovnu pomoć.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti