NEGIRALI NAVODE MEDIJA

CBBiH: Netačna je informacija da se protiv guvernera vodi istraga

15.02.2023. 12:53 / Izvor: Akta.ba
cbbih

U vezi sa napisima koji su se pojavili u nekoliko medija, a u kojima se navodi da je protiv guvernera Centralne banke BiH Senada Softića, pokrenuta istraga, Centralna banka obratila se medijima i javnosti saopćenjem.

U vezi sa napisima koji su se pojavili u nekoliko medija, a u kojima se navodi da je protiv guvernera Centralne banke BiH Senada Softića, pokrenuta istraga, Centralna banka obratila se medijima i javnosti saopćenjem. 

"Bilo koji građanin BiH ima pravo podnijeti krivičnu prijavu u slučaju sumnje u počinjenje nekog krivičnog djela a na istražnim organima je obaveza da isto provjere. Međutim, elementarno nepoznavanje razlike između "provjeravanja navoda iz prijave" i donošenje "naredbe o provođenju istrage" dovodi u zabunu širu javnost u BiH, a ovim se dodatno pokušava izvršiti pritisak na rad ove institucije te nanijeti reputaciona šteta, prikazujući Centralnu banku kao instituciju koja ne poštiva zakone, što u potpunosti odbacujemo. Centralna banka BiH je jedna od institucija u ovoj zemlji koja svoj mandat izvršava odgovorno i profesionalno, u skladu s propisima, iako smo svjesni činjenice da je to mnogima u ovoj zemlji, nažalost, smetnja. Dakle, netačna je informacija da se protiv guvernera ili bilo kojeg službenika Centralne banke vodi istraga, od strane Tužilaštva BiH", saopćeno je.

Dodaje se da u vezi sa konkretnim predmetima koji se pominju, istražni organi vrše provjere navoda iz krivične prijave, što ni u kom slučaju ne predstavlja pokretanje istrage i vođenje krivičnog postupka. Istraga i krivični postupak nisu pokrenuti protiv guvernera niti bilo kojeg drugog službenika u Centralnoj banci BiH. 

"Centralna banka BiH u potpunosti i otvoreno stoji na raspolaganju istražnim organima pa tako i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, kojoj je prije nekoliko dana dostavila izuzetno obimnu dokumentaciju i informacije na okolnosti u vezi s predmetima interesovanja istražnih organa, a kojima se detaljno i potpuno transparentno opisuje način rada i donošenja odluka u ovoj instituciji.  U nekoliko navrata je ova institucija i u svojim prethodnim saopštenjima već ukazivala na činjenicu da se protiv odgovornih lica podnose neosnovane krivične prijave i u potpunosti smo svjesni namjere i pritiska koji se ovim putem želi postići. Međutim, pritiscima radi ostvarivanja lične koristi, prožetim političkim pritiscima i ostvarivanjem zacrtanih agendi, Centralna banka nije ni do sada podlegla, a odluke koje se donose uvijek će biti samo i isključivo u interesu Centralne banke Bosne i Hercegovine i u skladu s važećim zakonima", navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti