Obustavili rad

Protest zaposlenih u Zdravstvenoj stanici Bijela u Brčkom

22.02.2023. 11:44 / Izvor: Fena
Brčko

Zaposleni u Zdravstvenoj stanici Bijela, koja djeluje u okviru Javne zdravstvene ustanove Zdravstveni centar Brčko.

Zaposleni u Zdravstvenoj stanici Bijela, koja djeluje u okviru Javne zdravstvene ustanove Zdravstveni centar Brčko, organizirali su danas četrdesetpetominutnu obustavu rada nezadovoljni položaj medicinskih radnika u Brčko distriktu.

Predstavnik zdravstvenih radnika doktor Farid Nišić rekao je novinarima da obustavom rada žele apelovati na nadležne institucije da osiguraju bolje uslove rada i bolji status medicinskih radnika u Brčkom.

Iznoseći zahtjeve zaposlenih u Zdravstvenoj stanici Bijela, Nišić je naveo da pored povećanja naknade za rad od deset posto, plate i putnih troškova, traže i potpisivanje Kolektivnog ugovora i formiranje Ljekarske komore Brčko distrikta.

"Naš status u mnogim aspektima zaostaje u odnosu na druge dijelove BiH, a da ne govorimo o standardima EU. Imamo dva puta manje ljekara i četiri puta manje medicinskih radnika na hiljadu stanovnika", izjavio je Nišić.

Zaposlenik Javne zdravstvene ustanove "Zdravstveni centar Brčko“ i poslanik u Skupštini Brčko distrikta doktor Borislav Đulabić podržao je današnju obustavu rada zaposlenih u Zdravstvenoj stanici Bijela, rekavši da su troškovi prevoza radnika poskupili i do 80 posto te da su im se samim tim i primanja smanjila.

Glavna medicinska sestra u Zdravstvenoj stanici Bijela Renata Domić kaže da ih dosad niko iz menadžmenta JZU "Zdravstveni centar Brčko“ nije kontaktirao, niti saslušao njihove zahtjeve te vidio u kakvim uslovima medicinari rade.

Ona je istakla da svaki zaposlenik u ovoj medicinskoj ustanovi samo na troškove prevoza mora izdvojiti i do 500 KM mjesečno u zavisnosti odakle putuje do posla.

Domić je navela da obustava rada obavljena u skladu sa zakonom i da će se nastaviti svaki radni dan do 3. marta do kada je menadžmentu dat rok za ispunjavanje zahtjeva.

Iz JZU "Zdravstveni centar Brčko" nisu se oglasili povodom današnje obustave rada u područnoj stanici Bijela.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti