Otklonjeni problemi

Nakon dvije godine Vlada KSB usvojila Prostorni plan

24.02.2023. 07:42 / Izvor: Fena
Vladi KSB

Vlada Kantona Središnja Bosna putem Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) donijela je odluku o raspisivanju natječaja za 137 novih policijskih službenika.

Vlada Kantona Središnja Bosna putem Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) donijela je odluku o raspisivanju natječaja za 137 novih policijskih službenika.

Po riječima koordinatora ministara HDZ-a u Vladi KSB Bojana Domića, čitava procedura je zbog nekoliko spornih točaka trajala pune dvije godine:

"Bilo je sporno nekoliko intervencija u prostor u lokalnim sredinama, konkretno oko zaštite Plivskog jezera kao nacionalnog spomenika gdje je planirana nekakva gradnja. Prostorni plan donosi dosta dobri stvari. Ispunili smo zahtjeve lokalnih zajednica, kao što je uklanjanje deponije iz Prostornog plana na području Gornjeg Vakufa/Uskoplja, zaštita određenih područja kao što je područje Galice na planini Vlašić gdje je trebao biti građen vjetropark. Taj prostor je previđen da se koristi samo u turističke i sportsko-rekreacijske svrhe, ne za svrhe izgradnje energetskih objekata."

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Amir Šečibović izjavio je kako je Ministarstvo bilo talac nepostojanja političkog dogovora pune dvije godine.

"Sve što je na području kantona bilo predviđeno raditi i graditi bilo je usporeno i zaustavljeno. Ministarstvo nije moglo izdavati urbanističke ni građevinske dozvole, kao ni određena mišljenja. Sada nam se otvaraju velike mogućnosti za obnovljive izvore energije. Rade se veliki vjetroparkovi na Vlašiću, velike solarne elektrane u Bugojnu, naša brza cesta, sve je to tretirano Prostornim planom", rekao je ministar Šečibović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti