Novčana podrška

Podrška ženama u pokretanju i razvoju biznisa u Tuzli

27.02.2023. 10:57 / Izvor: Federalna.ba
Žensko pofuzetništvo

Zbog sve masovonijeg odlaska građana iz naše države, gradske administracije pokušavanju kroz projekte podrške u osnivanju biznisa zaustaviti taj negativan trend.

Zbog sve masovonijeg odlaska građana iz naše države, gradske administracije pokušavanju kroz projekte podrške u osnivanju biznisa zaustaviti taj negativan trend. U posljednje vrijeme grđani Bosne i Hercegovine sve više se odlučuju za pokretanje vlastitih manjih biznisa. U ovom trendu u posljednje vrijeme više hrabrosti iskazuju žene, koje koriste priliku javnih poziva kako bi pokrenule određenu vrstu obrta.

Žene u biznisu kao vlasnice nekog obrta nisu više rijetka pojava. Žene sve više spoznaju sebe i nije rijetkost čuti da je neka žena dala otkaz u firmi i odlučila pokrenuti svoj biznis. Sanela Aleksić nakon dugogodišnjeg rada u marketingu odlučila je napustiti stabilnu firmu i u Tuzli otvoriti cvjećaru. Kaže, nakon dugo godina napornog rada shvatila je da je ona itekako sposobna da bude sam svoj gazda.

"Zbog čega sam se odlučila? Samo iz razloga što sam čitav život radila za druge i odlučila sam da nakon godina rada za druge postanem samostalna i postanem poslodavac", priča nam ona.

A kako je godinama radila u muškom okruženju, uvidjela je da žene itekako mogu biti prekretnica u načinu poslovanja firmi te smatra da mogu biti jedanko dobri menadžeri kao i muškarci.

"S obzirom na to da sama upravlja domaćinstvom, upravlja djecom i na mnogo polja je uspješna, to daje znak da bi bila uspješna i kao neko ko radi samostalno, odnosno da bude poslodavac, nije bitno u kojoj sferi", dodaje.

Grad Tuzla godinama kroz novčanu podršku nastoji pružiti pomoć svima koji žele pokrenuti neki biznis. Raduje ih činjenica da su žene postale sve češći aplikanti na javnim pozivima.

"Na taj način smo samo prošle godine kroz projekat Siguran start imali 204 prijave od kojih je 179 zadovoljavalo uslove javnog poziva, a od njih su 74 bile osobe ženskog spola, odnosno žensko poduzetništvo, što je nama veoma drago jer to je procenat od 41%", navodi Zijad Lugavić, v. d. gradonačelnika Tuzle.

A prilika za osnivanje biznisa ženama je pružena i kroz projekte Federalnog zavoda za zapošljavanje.

"U prošloj godini kroz program koji je isključivo namijenjen za pokretanje biznisa za žene, 71 žena je pokrenula samostalnu djelatnost", ističe Amela Makul, glasnogovornica Službe za zapošljavanje TK-a.

"Veliki je broj aktivnosti samo kroz Službu za ekonomski razvoj, a koje su konkretno fokusirane na žensko poduzetništvo i poduzetništvo mladih, a iz empirijskih pokazatelja vidimo da je tu veoma velika zastupljenost ženske populacije", dodaje Lugavić.

"Trebalo bi se više posvetiti ženama iznad 45 godina. Ako smo napunile 40 i više godina, to ne znači da još nemamo i mnogo snage i mnogo volje. Ja sam svoj biznis pokrenula u 45 godini", ističe Sanela Aleksić.

A kakve djelatnosti žene najčešće pokreću, provjerili smo u Službi za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

"Uglavnom su uslužne djelatnosti: od malih trgovinskih radnjih ili zanatskih radnji, butici, mješovita roba, ali i frizerski saloni kozmetički saloni, tu ima i stomatoloških ordinacija. Uglavnom su mali obrti", navodi Makul.

A čini se da žene sve češče postaju svjesne sebe, svojih kvaliteta i mogućnosti. Jer žena nije predodređena da bude samo i isključivo domaćica samo zato što je žena. Žene su danas bitan faktor u svakom segmentu našeg društva te one mogu jednako kao i muškarci biti dobri lideri i dobri biznis-menadžeri.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti