Tehnički prijem gasovoda

Gas uskoro na raspolaganju domaćinstvima u Srednjobosanskom kantonu

27.02.2023. 14:45 / Izvor: Akta.ba
sastanak

U zgradi Vlade Srednjobosanskog kantona, prošle je sedmice održan sastanak na temu Gasifikacije Srednjobosanskog kantona, sa akcentom na status gasovoda Zenica -Travnik.

Na inicijativu predstavnika BH GAS d.o.o. Sarajevo, u zgradi Vlade Srednjobosanskog kantona, prošle je sedmice održan sastanak na temu Gasifikacije Srednjobosanskog kantona, sa akcentom na status gasovoda Zenica -Travnik.

Sastanku su, ispred Ministarstva privrede SBK, prisustvovali ministar privrede Nisvet Hrnjić I pomoćnik ministra Stjepan Medić, dok su ispred BH Gasa d.o.o. Sarajevo prisustvovali direktorica Nihada Glamoč i rukovodilac tehničkog sektora Nedžad Kupusović. Sastanku su, također, prisustvovali i direktorica Energoinvest d.d. Sarajevo, Bisera Hadžialjević i Semir Krehić, direktor Energogasa.

Na poziv ministra privrede, učešće na sastanku su prihvatili i predstavnici općina Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovača, te predstavnik Udruženja poslodavaca Srednjobosanskog kantona. 
Inicijatori sastanka su naglasili da smatraju da bi ova godina, trebala biti godina aktivnijeg djelovanja na području gasifikacije, kako bi se, što prije došlo, do konkretnih rezultata u Srednjobosanskom kantonu.

Sa prisutnima su podijelili informaciju da će BH Gas d.o.o, u aprilu ili maju ove godine, pokrenuti zahtjev za tehnički prijem gasovoda i dobivanje Upotrebne dozvole, te da će gas biti na raspolaganju domaćinstvima i privrednim subjektima na području općina Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovača.

Rezimirajući sadržaj sastanka resorni ministar je istakao da će u kratkom roku ostvariti kontakt sa lokalnim zajednicama i načelnicima interesnih općina, te razmotriti koji modalitet organizovanja distribucije gasa do potrošača je najbolji, te na osnovu toga informisati Vladu SBK, koja bi onda trebala zauzeti stav po ovom pitanju.

U svom zaključnom obraćanju, resorni ministar je posebno zamolio za asistenciju odnosno nastavak podrške od strane BH Gasa, da se okonča projekt izgradnje distributivnog sistema, vezan za Lepenički kraj, odnosno općinu Kiseljak, ističući važnost samog projekta, posebno naglašavajući da i model “Komunalnih preduzeća” može biti veoma koristan, te da ima svoje prednosti u konkretnom slučaju.

Hrnjić je naglasio da će Ministarstvo privrede SBK ostati u kontaktu i sa BH Gasom d.o.o., kao operatorom transportnog sistema, kao i sa Energoinvestom kao snabdjevačem gasa, te da će nastaviti saradnju u cilju razmjene informacija i iskustava i pronalaženju najboljeg rješenja za gasifikaciju navedenih općina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti