Agencija za nadzor nad tržištem

Sa tržišta BiH povučene 553 dječije igračke

28.02.2023. 09:26 / Izvor: Akta.ba
igračke

Za jedan neusklađeni model izvršeno je usklađivanje 891 komada ovog proizvoda.

Sa tržišta BiH povučene su 553 igračke - pištolj sa mecima koje nisu ispunjavale bezbjednosne zahtjeve, od kojih su 552 uništena, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem.

Tokom sprovođenja aktivnosti nadzora, sa tržišta BiH uzeto je sedam modela pištolja sa mecima za koje je laboratorijskim ispitivanjima utvrđeno da nisu ispunili određene propisane bezbjednosne zahtjeve.

Za jedan neusklađeni model izvršeno je usklađivanje 891 komada ovog proizvoda.

Za tri modela utvrđeno je da ne posjeduju vodeći dio od elastičnog materijala, jedan model nije zadovoljio ispitivanje opterećenja, a jedan zahtjeve vezane za ispitivanje na zatezanje.

Osim toga, navode iz Agencije, svi ispitani modeli nisu imali prateće upozorenje o potencijalnoj opasnosti od ciljanja u oči ili lice.

Iz Agencije napominju da je proizvođač, u skladu sa Zakonom o opštoj bezbjednosti proizvoda, obavezan na tržište stavljati samo bezbjedne proizvode, a igračke pištolji sa mecima smatraju se bezbjednim u pogledu mehaničkih i fizičkih osobina ako ispunjavaju bezbjednosne zahtjeve utvrđene ovim zakonom i standardom BAS EN 71-1+A1:20192019.

Iz Agencije napominju da su prvi put sproveli nadzor dječijih pištolja sa mecima zajedno sa tržišnim inspekcijama Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti