Dugo čekaju

Teško do uglja zbog povećanog izvoza

02.03.2023. 08:13 / Izvor: Glas Srpske
Ugalj

Zbog povećanog izvoza domaći kupci teško dolaze do uglja, čija cijena po toni ide i do 300 maraka, što potvrđuju prodavci ističući da na utovaru koji se dugo čeka vladaju velike gužve.

Zbog povećanog izvoza domaći kupci teško dolaze do uglja, čija cijena po toni ide i do 300 maraka, što potvrđuju prodavci ističući da na utovaru koji se dugo čeka vladaju velike gužve.

Prodavci koji su pristali da govore za “Glas” kažu da kupci svakodnevno zovu bez obzira na visoke cijene, koje variraju u zavisnosti od lokacije na kojoj se dostavlja mušterijama, zbog troškova prevoza.

Vlasnik firme “Hidex” iz Živinica Hidajet Nukić kaže da pred rudnikom u Banovićima vlada velika gužva te da uglja nema dovoljno za domaće tržište.

Dodao je da je u Banovićima uplata sada 244 KM po toni.

"Na utovar se u proteklom periodu čekalo do sedam dana i nikada se ne zna kada će se doći na red. Bez obzira na nalog i ako je sve uplaćeno unaprijed, redovi su ogromni", kazao je Nukić.

Objasnio je da se sada može prodati i ugalj slabijeg kvaliteta, zato što ga nema, a potražnja je ogromna.

"Cijena su otišle u nebo pa je sada tona uglja oko 300 KM u zavisnosti da li je riječ o onom iz Banovića, Đurđevika, Ugljevika ili Zenice i gdje se vozi. To je preskupo za naš standard i uslove, ali šta je tu je", kazao je Nukić.

Da u Banovićima trenutno vlada velika gužva potvrdio je i Mirza iz tog mjesta, koji kaže da je teško doći do uglja.

"Građani stalno zovu, a kada naruče moraju da čekaju. Međutim, to nije do nas, mi smo samo prevoznici", rekao je Mirza, dodajući da se cijena tone uglja iz Banovića kreće oko 240 KM.

Objasnio je da zbog velikih gužvi i spore dostave gube mušterije.

Jedan prodavac uglja iz Banovića koji nije želio da mu navodimo ime kaže da je potražnja velika, ali problem je što utovar ide sporo.

"Iz Srbije dolazi veliki broj kamiona i na utovaru je ogromna gužva, a to onda nama koči poslovanje, jer ko prvi dođe do uglja njegove su i mušterije", rekao je on.

Ispričao je da je cijena tone uglja sa 210 KM skočila na 240 maraka.

"Građani se žale, ali to je tako i ne može se ništa učiniti. Cijene su se promijenile prije 15 dana i trenutno neće još ići gore", kazao je on.

UIO         

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH lani je iz BiH izvezeno oko 984.000 tona uglja, čija je vrijednost premašila 154 miliona KM. Godinu ranije izvezeno je oko 195.000 tona uglja vrijednosti 26,4 miliona KM.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti