Propisani minimalni uvjeti kakvoće

BiH ima novi pravilnik o biljnom, voćnom i instant čaju ​

02.03.2023. 15:42 / Izvor: Akta.ba
čaj

​Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane, donijelo je Pravilnik o čaju, voćnom čaju, biljnom čaju i instant čaju.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane, donijelo je Pravilnik o čaju, voćnom čaju, biljnom čaju i instant čaju kojim su propisani minimalni uvjeti kakvoće, kao i drugi zahtjevi koji moraju biti ispunjeni u proizvodnji i prometu čaja. 

Cilj Pravilnika je omogućavanje upotrebe međunarodno priznatih analiza za ispitivanje kvalitete čaja u cilju zaštite zdravlja potrošača te otklanjanje nedostataka uočenih prilikom implementacije postojećeg pravilnika, a koji stvaraju poteškoće proizvođačima, kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu.

Odredbe ovog pravilnika ne primjenjuju se na biljne sirovine u prometu, čajeve koji spadaju u kategoriju dijetetskih proizvoda i tradicionalne biljne lijekove (ljekoviti čajevi).

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH, kada prestaje važiti pravilnika о biljnom, voćnom i instant čaju iz 2011. godine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti