MODERNIJA NASTAVA

Privrednici u Gračanici ulažu 50.000 eura u obrazovanje i buduće kadrove

03.03.2023. 07:59 / Izvor: Radio Slobodna Evropa
CNC MAŠINE

U moderniju nastavu privrednici su uložili 50.000 eura, dok su Ministarstvo obrazovanja TK, Mješovita škola i lokalna vlast izdvojili 40.000 eura.

Tehnološki centar sa računarima i licenciranim softverima nove generacije zamijenio je radionicu sa škripovima i strugovima u Mješovitoj srednjoj školi u Gračanici.

Više od polovine uloženog novca osigurali su lokalni privrednici, jer su i njima potrebni radnici sa modernijim stručnim obrazovanjem.

Nastava sa modernim alatima daleko je zanimljivija od ranijih stručnih predavanja. Srednjoškolci rade i uče na aktivan način. 

"Trenutno skidam ostatak materijala koji se nakupio prilikom printanja. Konačni proizvod će biti držač na našoj ploči", kaže Šejla Tursunović, učenica IV razreda MSŠ Gračnica. 

Drugi učenik kaže kako programira procese obrade kako bi dobio proizvod određenih karakteristika na osnovu modela koji je prethodno izmodelovan u SolidCam softveru.

"Moj zadatak je izabrati adekvatan pripremak kao i režime obrade", navodi on.

Tehnološki centar je nova dimenzija u stručnom obrazovanju u Gračanici. Situacija prije mjesec dana bila je potpuno drugačija, izvještava Radio Slobodna Evropa.

"Nismo imali normalnog kompjutera, a nismo ni zamišljali da ćemo imati 3D printere i CNC mašine. Prije uopšte nismo imali praksu za CNC operatere, dok nam je sada sve omogućeno kao primjena najnovijeg softvera koji je 2021. godište i više", kažu u Centru.

Pored učenika i predavači se moraju educirati za rad sa naprednim tehnologijama. S njima će raditi domaći proizvođači mašina. Tu je i 3D CNC mašina koja omogućava učenicima da kroz konkretne zadatke koje dobiju na računaru modeliranjem naprave konkretni proizvod.

"Ovo je ogroman korak. Ovdje je bila radionica za ručnu obradu, šrkipovi i slično", kaže Sabina Ahmetagić, profesorica mašinske grupe predmeta.

Početni korak ka savremenijoj nastavi inicirali su privrednici koji su pokrenuli osnivanje Tehnološkog centra.

Ideja je da se dobiju tehničari koji će biti sposobni da nadomjeste nedostatak inžinjera u kompanijama.

"Završena je prava faza projekta, a u drugoj fazi će nastati interakcija između najboljih inžinjera, najboljih majstora, profesora i privrednika", kaže Sead Jahić iz Udruženja privrednika Gračanica. 

U moderniju nastavu privrednici su uložili 50.000 eura, dok su Ministarstvo obrazovanja TK, Mješovita škola i lokalna vlast izdvojili 40.000 eura. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti