Karić i Mandić prebacuju odgovornosti

Nakon urušavanja zida stare centrale na Marijin Dvoru, ko je kriv?

06.03.2023. 08:18 / Izvor: Akta.ba
zgrada centale

Mandić i Karić prebacuju krivicu jedno drugom nakon obrušavanja zgrade na Marijin Dvoru

Dio zida stare centrale na Marijin dvoru obrušio se ovog vikenda. Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je na društvenim mrežama prokomentarisao urušavanje prilikom čega je krivicu prebacio na upravu grada. 

"Srećom, sa strane sa koje nije bilo opasnosti za živote ljudi. Odmah sam otišao na lice mjesta zajedno sa opštinskom inspektoricom i službom CZ. Zahvaljujem i PU Centar na brzoj intervenciji. Preduzete su dodatne mjere zaštite. Međutim, postavlja se pitanje zašto se ovo dešava? Sporna zgrada se nalazi u obuhvatu kvadranta B, za koji je nadležna gradska uprava. Takođe, zgrada je, kao i cijelo navedeno područje, proglašena nacionalnim spomenikom i kao takva ne smije biti taknuta, bez obzira što ugrožava živote ljudi. Nedelja je, niko iz nadležne federalne inspekcije nije bio dostupan. Nema ni g. Kapidžića da nam objasni šta nam je činiti", poručio je Mandić.

Dodao je da već dvije godine apeluje na gradsku upravu da pokrenu pitanje izrade Regulacionog plana kvadrant B, te da to čini i sada. Pozvao je i federalne i kantonalne Zavode za zaštitu, planiranje, izgradnju da se uključe u rješavanje ovog problema.

"Barem dozvolite vlasnicima zemljišta i objekata da se ovo ruglo ukloni, jer to više nisu spomenici kulture, već spomenici 25-godišnjeg planskog uništavanja Sarajeva koji predstavljaju neposrednu opasnost za živote ljudi. Naravno, pozivam i državnu komisiju za zaštitu spomenika da ukine ili izmijeni sramnu odluku o HUK-u. Opština Centar više neće "skupljati gelere" i biti žrtva neodlučnosti i nezainteresovanosti viših nivoa vlasti. Dosta je bilo, idemo raditi, svako svoj posao", kazao je.

 

zgrada centrale

 

Gradonačelnica Benjamina Karić mu nije ostala dužna i poručila "Dobro je da ste se počeli interesovati za posao".

"To me istinski raduje. Budući da gradska uprava dvije godine organizuje sastanke, šalje dopise vladi, razgovara sa vlasnicima parcela na području Kvadranta B. Istina je da je za donošenje ovog regulacionog plana nadležan Grad Sarajevo. Ali da ste radili svoj posao Općina Centar jeste mogla ukloniti ruševne objekte ili iste adekvatno konzervirati da ne budu opasni za ljude. To nema veze sa regulacionim planom, ali nažalost to niste učinili. Da ste nas ikada pitali ili željeli biti informisani, znali biste da Gradska uprava ne može nastaviti rad na regulacionim planovima dok Zavod i Skupština ne okončaju procese na kojima rade. Ali kako biste to znali kada Vas nikada nije ovaj proces ni zanimao", navela je Karić.

Navela je da bez obzira što se mnogima žuri da donesu iz vlastitih financijskih interesa regulacioni plan Kvadranta B, uzimajući u obzir važnost ove lokacije ne želi da sili procedure, i da donosi regulacione planove kako bi pogodovala bilo kome, kao što neki donose regulacione planove samo za jednog privrednika.

"Vašem upravljanju radovima, najbolje svakodnevno svjedočimo na raskopanom "trgu" ispred Bičakčića, gdje ste svjesno nelegalno započeli radove zbog čega mjesecima imamo ruglo u centru grada. Nikada niste ni pitali šta se dešava sa ovom lokacijom a kamo li nešto “apelovali”. Čak ni za fasade koje Grad rekonstruiše na području opštine Centar niste uplatili ni jednu marku. Populizam ne rješava ovakva pitanja, pridružite se radnim grupama i timu koji je formiran, pozivali smo vas nekoliko puta", dodala je.

Poslije ovoga se ponovo oglasio Mandić, iako kaže nema običaj odgovarati javno, osim kad neko ko obavlja važnu javnu funkciju iznosi neistine, te je gradonačelnicu iz tog razloga morao demantovati.

zgrada centrale

"Dakle, opština Centar nije mogla ukloniti ruševne objekte jer za to nema nadležnost, nažalost. I svaka takva aktivnost bi proizvela reakciju federalne inspekcije, jer je riječ isključivo o njihovoj nadležnosti. Ni danas, kada sam bio na terenu, nisam mogao izdati takav nalog, iako se zgrada, koja je privatno vlasništvo, urušila. Dani koji slijede pokazaće da niste u pravu", kazao je.

Napominje da je za obnovu fasada u budžetu općine planirano 250.000 KM i da taj  novac stoji na raspolaganju. 

"Ja sam gradsku upravu, ali i sve druge nadležne institucije, pozvao da reagujete, svako u svom domenu. Samo to. Tražim pomoć. I neka se konačno ovo pokrene sa mrtve tačke, makar se mi javno dopisivali. Ali, nisam, i neću ni sad, kvalifikovao i ocjenjivao Vaš rad, pogotovo ne na način kako ste Vi to učinili prema meni, ispod svih kriterija i tendenciozno. Mladi ste, popularni, na početku jedne, vjerovatno, velike političke karijere. Borite se za svoje principe i stavove istino. Sve drugo imate", objasnio je Mandić.

No, ni tu nije bio kraj njihovoj prepiski i prebacivanju nadležnosti. Karić smatra da se zaštićeni objekti koji ugrožavaju sigurnost građana mogu srušiti i konzervirati u saradnji sa federalnim i državnim organima uprave, te da o tome općina i općinska inspekcija mora voditi računa.

"Da ste se zaista interesovali za ovaj problem u skladu sa predloženim hitnim mjerama, od strane Komisije za zaštitu spomenika, Općina bi zajedno sa vlasnikom finansirala izradu Elaborata o statičko-konstruktivnoj stabilnosti nacionalnog spomenika nakon kojeg ste trebali uraditi projekat hitnih intervencija koji imaju za cilj osigurati sigurnost prolaznika, budući rad na istraživanju te osigurati ostatke zidova od urušavanja. Sve to niste uradili. Grad Sarajevo nikakve nadležnosti nema po tom pitanju. Nije moj posao da vam objašnjavam procedure. Naravno za takvo nešto treba sarađivati sa ljudima i drugim nivoima vlasti", zaključila je Karić.

S obrzirom na činjenicu da se zgrada nalazi u ulici Safeta Mujića, odmah uz glavnu saobraćajnicu i godinama je u ruševnom stanju, prava je sreća da nakon urušavanja niko nije povrijeđen.

Podsjetimo, vlasnik objekta je firma The Place d.o.o. Sarajevo Emira Granova i Melihe Hadžić. Osim njih u vlasničkoj strukturi firme su i GREENMONT d.o.o., My Place d.o.o. Sarajevo i Bellucci Investment Holding d.o.o. Sarajevo.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti