Utvrđene naknade

Vijeće ministara BiH donijelo odluku o visini naknada za operatore zrakoplova

11.03.2023. 08:15 / Izvor: Akta.ba
aerodrom

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o visini naknade koju plaća operator zrakoplova po prevezenom putniku i toni prevezene robe/tereta u odlasku s aerodroma u Bosni i Hercegovini.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donijelo je Odluku o visini naknade koju plaća operator zrakoplova po prevezenom putniku i toni prevezene robe/tereta u odlasku s aerodroma u Bosni i Hercegovini.

Prema ovoj odluci, operator zrakoplova obvezan je Direkciji za civilno zrakoplovstvo (BHDCA) uplatiti naknadu po prevezenom putniku u odlasku s aerodroma u BiH u iznosu od 3 KM. Izuzetno, naknada se ne plaća za tranzitne i putnike u transferu, putnike s određenim besplatnim i beneficiranim kartama, posadu, djecu do dvije godine, putnike na letovima s vojnim pozivnim znakom, kao i na državnim i na letovima koji su registrirani kao prijevoz za vlastite potrebe.

Istodobno je operator zrakoplova obvezan BHDCA-u uplatiti naknadu u iznosu od 40 KM po toni prevezene robe/tereta u redovitom i povremenom (čarter) zračnom prijevozu u odlasku s aerodroma u BiH, izuzev za tranzitne pošiljke robe/tereta i pošiljke robe/tereta oslobođene plaćanja usluga prijevoza.

Utvrđene naknade razmjerne su visini istovrsnih naknada u zemljama u okruženju, imajući u vidu odnos broja aerodroma s kojih se vrši prijevoz putnika i robe/tereta, kao i odnos broja odlazećih putnika i količine prevezene robe.

Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku BiH, a primjenjivat će se po isteku 30 dana od objave u zrakoplovnim publikacijama BiH (AIP).

Utvrđeni planski iznosi prihoda od rutnih naknada za 2022.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donijelo je Odluku o utvrđivanju planskih iznosa prihoda ostvarenih po osnovi pružanja usluga u zračnoj plovidbi (rutne naknade) u zračnom prostoru Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.

Prema utvrđenom planskom iznosu u bazi en-route sredstava za 2022. godinu, Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH (BHANSA) bi trebalo pripasti 64.797.711,00 KM, uključujući i troškove Eurocontrola u iznosu 2.973.643,00 KM, Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) 2.385.515,00 KM te Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe (CCL) 6.535.034,00 KM.

Utvrđeni planski iznosi baza troškova podliježu mehanizmu prilagođavanja kako bi se osigurao konačni povrat samo stvarnih troškova usluga i ovisit će o opsegu ostvarenog prometa u zračnom prostoru BiH za 2022. godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti