Nacionalni spomenik

Kapidžić: Nove gradnje na mjestu Električne centrale u centru Sarajeva neće biti

13.03.2023. 10:25 / Izvor: Akta.ba
električna centrala

Kapidžić je najavio da bi danas Federalna inspekcija trebala dostaviti izvještaj o izvršenom uviđaju sa terena.

Faruk Kapidžić, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo na Facebooku se oglasio nakon što se obrušio dio zida Stare električne centrale u centru Sarajeva, na Marijin Dvoru koji je nacionalni spomenik BiH.

Kapidžić je objasnio da ovaj objekat nije u obuhvatu Urbanog krajolika Sarajeva, ali jeste nacionalni spomenik nad kojim nisu, kako tvrdi, urađene nikakve mjere zaštite od propadanja koje je uzrokovano oštećenjem objekta usljed ratnih dejstava.

“Igra koja se vodi oko ruševina proglašenog Nacionalnog spomenika na Marindvoru treba da u konačnici otvori put poništenju odluke i tako omogući novu izgradnju što se neće desiti dok sam ja član Komisije. Hitne mjere zaštite su donesene još 2015. godine i tu se uloga Komisije završava, a počinje uloga svih nižih nivoa vlasti u cilju provođenja istih. Zašto se nije postupalo po donesenoj odluci je jasno, jer vrijeme će učiniti da ti ostatci nestanu i da se otvori vrijedan prostor za neku megalomansku izgradnju. Zašto niko nije odgovarao zato što se nije postupalo prema propisanim hitnim mjerama, a zakonska je obaveza, to samo nekima još nije jasno”, napisao je Kapidžić.

Ovaj odgovor Kapidžića je uslijedio nakon ranijih optužbi Srđana Mandića, načelnika Centra Sarajeva na račun Kapidžića. Također, zbog ovog objekta međusobno su se opuživali i Mandić i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Na kraju, Kapidžić je najavio da bi danas Federalna inspekcija trebala dostaviti izvještaj o izvršenom uviđaju sa terena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti