Uspostavljanje dugoročne saradnje

Delegacija turskih kompanija boravila u Bosni i Hercegovini

15.03.2023. 08:16 / Izvor: Akta.ba
turske kompanije

Delegacija turskih kompanija, predvođena Privrednom komorom Zile, boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Delegacija turskih kompanija, predvođena Privrednom komorom Zile, boravi u posjeti Bosni i Hercegovini tokom koje je predviđeno održavanje poslovnih susreta radi unapređenja ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine i Republike Turske te povećanja postojećeg obima spoljnotrgovinske razmjene između dvije zemlje.

Tokom sastanka turskih privrednika s delegacijom Vanjskotrgovinske/ Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine potpredsjednik VTK BiH Ahmet  Egrlić je govorio o stanju bh. pivrede i naglasio da bh. proizvodi imaju imidž dobrih roba na EU tržištu te pozvao turske privrednike za ulaganje u bh. proizvodnju.

Predsjednik Privredne komore Zile, Necati Bice se zahvalio i izrazio zainteresovanost za uspostavljanje dugoročne saradnje.

Direktor Agencije za promociju izvoza Bosne i Hercegovine pri VTK BiH Enes Ališković  je članovima turske delegacije predstavio podatke o spoljnotrgovinskoj razmjeni, mogućnostima za ulaganje, kao i aktivnostima Komore usmjerenim ka promociji potencijala kojima Bosna i Hercegovina raspolaže, nakon čega je razgovarano o saradnji te mogućnostima njenog unapređenja.

Poslovni susreti između bh. i turskih privrednika održani su jučer, 14.3. u Hotelu Hills u Sarajevu.

Kompanije koje su u sastavu  turske delegacije posluju u oblasti poljoprivrede, proizvodnje stočne hrane, poljoprivredne mehanizacije, opreme za stočne farme, tekstilne industrije, građevinske industrije (obrada kamena), prerade voća i povrća, proizvodnje montažnih zgrada i sl.

Na poslovni susretima učestvovalo je ukupno 29. kompanija – 13 iz Turske i 16 iz Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti