GRAĐANI POZVANI NA OPREZ

Iz Uprave za šumarstvo KS upozoravaju: Kazne za loženje vatre u šumama do 1.500 KM

15.03.2023. 08:32 / Izvor: Akta.ba
požar šuma

Članom 73. Zakona o šumama Kantona Sarajevo predviđene su kazne od 200 do 1.500 KM za lica koja lože vatru u šumama i na šumskom zemljištu.

Dolaskom proljeća i lijepog vremena očekuje se povećan broj izletnika na okolnim planinama i izletištima, pa je i vjerovatnoća pojave šumskih požara veća, upozoravaju iz Uprave za šumarstvo Kantona Sarajevo.

Pozivaju građane da poštuju zakon i ne pale vatru u šumama i blizu šuma, kao i da se suzdržavaju se od paljenja vatre na otvorenom prostoru.

"Članom 73. Zakona o šumama Kantona Sarajevo predviđene su kazne od 200 do 1.500 KM za lica koja lože vatru u šumama i na šumskom zemljištu, kao i na drugom zemljištu na udaljenosti do 150 metara od šume. Vatra u šumi i na šumskom zemljištu se može ložiti samo na mjestima koja su određena i obilježena, uz pridržavanje propisanih uslova i mjera bezbjednosti. Posebno apelujemo na vlasnike privatnih parcela koje graniče sa šumom da vode računa o svojim aktivnostima, kako ne bi izazvali požare, a koje često uzrokuje nekontrolisano paljenje korovskog otpada", naglašavaju iz Uprave za šumarstvo.

Podsjećaju da su štete koje nastaju kao posljedica šumskih požara nemjerljive. Osim materijalne štete izražene u uništenoj drvnoj masi, mnogo veće štete nastaju privremenim ili trajnim narušavanjem šumskih ekosistema. U 95% slučajeva osnovni uzročnik nastanka šumskih požara je čovjek.

Poručuju i kako je pravovremena reakcija u inicijalnoj fazi požara veoma važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara.

"Molimo građane da ukoliko uoče šumski požar odmah reaguju i informišu Profesionalnu vatrogasnu brigadu Kantona Sarajevo, Kantonalno javno preduzeće "Sarajevošume", Upravu za šumarstvo KS i MUP KS", navode iz Uprave.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti