Improve River Life

Hrvatska pomaže očuvanje endemske vrste ribe u Hercegovini sa 4,6 miliona eura

15.03.2023. 13:14 / Izvor: Akta.ba
riba

Europska komisija odobrila je financiranje projekta hrvatskog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja: "Improve River Life" kroz Life mehanizam za prirodu i bioraznolikost.

Europska komisija odobrila je financiranje projekta hrvatskog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja: "Improve River Life" kroz Life mehanizam za prirodu i bioraznolikost.

Glavni cilj projekta je očuvanje endemske mekousne pastrve kroz obnovu njenih staništa i populacija u rijekama Jadro i Vrljika u Hrvatskoj, te Trebižata u Hercegovini.

Jedna od aktivnosti bit će osiguravanje  povezanosti riječnih ekosustava kroz uklanjanje umjetnih pregrada ili osiguravanje  prohodnosti za riblje vrste, ali i međudržavna razmjena znanja, kako bi se stvorili dodatni kapaciteti u slijevu Neretve za očuvanje endemske faune ribe, prije svega mekousne pastrve koja živi na vrlo ograničenom području u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, te Crnoj Gori.

Projekt će trajati 60 mjeseci, a ukupna vrijednost iznosi 4.683.000 EUR.

Državni tajnik Mario Šiljeg izjavio je kako je ovaj projekt početak širenja aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH i na druge segmente zaštite okoliša i prirode u Hercegovini, a nakon što su Hrvatske vode već nekoliko godina prisutne u Ljubuškom i drugim gradovima i općinama gdje sufinanciraju projekte vodoopskrbe i odvodnje odnosno izgradnje kanalizacijske mreže.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti