Održan sastanak

UIO BiH podržava ukidanje PDV-a na doniranu hranu

15.03.2023. 13:53 / Izvor: Akta.ba
uio bih

Direktor Džakula je istakao da Uprava za indirektno oporezivanje u potpunosti podržava tu intervenciju na Zakon o PDV-u, te da će dati neophodni doprinos u procesu promjene trenutnih pravila.

Šef kluba poslanika SDP-a BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović danas je u Banjoj Luci održao sastanak sa direktorom Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine Mirom Džakulom sa saradnicima. Tema sastanka je bila dopuna Zakona o PDV-u kojim se donacije u vidu hrane oslobađaju plaćanja poreza.

Magazinović je ocijenio paradoksalnom trenutnu situacija u kojoj se "kažnjavaju" oni koji doniraju hranu jer se finansijski više isplati uništiti hranu (plaća se 5 posto od vrijednosti hrane), nego je donirati (plaća se 17 posto PDV-a). Procjene govore da se godišnje uništi hrana u vrijednosti 130 miliona KM.

Sagovornici su ocijenili da intervencija na zakon može rezultirati veoma pozitivnim efektima od kojih će, osim korisnika javnih kuhinja koji su prioritet, korist imati i privrednici koji danas plaćaju 17 posto poreza na doniranu hranu, kao i budžeti lokalnih zajednica iz kojih se u pravilu odvajaju najveća sredstva za rad javnih kuhinja.

Direktor Džakula je istakao da Uprava za indirektno oporezivanje u potpunosti podržava tu intervenciju na Zakon o PDV-u, te da će dati neophodni doprinos u procesu promjene trenutnih pravila.

Magazinović je informirao Džakulu o dosadašnjem toku parlamentarnih aktivnosti, te samom tekstu zakona oko kojeg je i danas postignuta suglasnost. Naglasio je da je plan da potpisnici tog zakona budu svi zainteresovani poslanici, te da je to pitanje na kojem se treba pokazati jedinstvo i saradnja svih političkih stranaka.

Magazinović je ocijenio pozitivnim aktivnosti Fondacije Mozaik koja je inicirala izmjene zakona, ali i pozitivnu reakciju zastupnika i zastupnica i iskazanu spremnost na zajednički rad.

"Jedna od tema sastanka bile su i izmjene i dopune Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, čija izmjena također treba pratiti predloženu dopunu zakona i definisati transparentno provođenje procesa oslobađanja od PDV-a na doniranu hranu. Direktor Džakula je zadužio saradnike da u najkraćem roku pripreme dopune pravilnika da bi po usvajanju zakona Uprava za indirektno oporezivanja bila spremna implementirati zakon obezbjeđujući očekivanu transparentnost i kontrolu procesa", navodi se u saopćenju iz Kluba SDP-a, prenosi Sektor za odnose s javnošću PS BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti