Dugotrajna borba mještana

Regionalna deponija Gračanica izbrisana iz planskih dokumenata

16.03.2023. 07:45 / Izvor: Fena
Dražen Matišić

Regionalnoj deponiji Gračanica, kojoj su se protivili mještani Gornjeg Vakufa/Uskoplja, uglavnom Hrvati, ali i nekoliko jedinica lokalne samouprave nizvodnog toka rijeke Vrbas.

Regionalnoj deponiji Gračanica, kojoj su se protivili mještani Gornjeg Vakufa/Uskoplja, uglavnom Hrvati, ali i nekoliko jedinica lokalne samouprave nizvodnog toka rijeke Vrbas, napokon je odzvonilo.

Naime, današnjim usvajanjem izmjena i dopuna Prostornog plana Kantona od strane Sabora Središnja Bosna (Sabor KSB) ova deponija potpuno je izbrisana i od njezine realizacije neće biti ništa.

Dražen Matišić (HDZ BiH), predsjedavajući Sabora KSB kazao je kako je to rezultat dugotrajne borbe mještana i lokalne politike.

"Mene osobno to danas posebno čini sretnim i prilikom nacrta Prostornog plana sam argumentirano objašnjavao i iznosio činjenice i razloge zašto tu lokaciju regionalne deponije u Gračanici treba izbaciti iz Prostornog plana. Prvo je to prepoznala Vlada KSB, danas i Sabor", istaknuo je Matišić.

Iako je ovime stavljena točka na jednu za mještane lokalnih naselja izuzetno neugodnu priču, problem odlaganja otpada za Općinu Gornji Vakuf/Uskoplje ostaje.

"Općina nije ovim riješila problem odlaganja otpada jer lokalna deponija nije rješenje, ali sad svima nama koji se u općini bavimo javnim poslom predstoji da nađemo najbolje rješenje", rekao je Matišić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti