Mostarski Centar za kulturu

Održana panel diskusija o radnim pravima žena u BiH

18.03.2023. 08:19 / Izvor: Fena
Radna prava žena

Inicijativa građanki/na Mostara organizirala je u četvrtak u mostarskom Centru za kulturu panel diskusiju pod nazivom "Radna prava žena u BiH",

Inicijativa građanki/na Mostara organizirala je u četvrtak u mostarskom Centru za kulturu panel diskusiju pod nazivom "Radna prava žena u BiH", objavili su u petak iz te inicijative.  

Sudionice panel diskusije -  Alma Pelo Zagorčić, Edita Hadžajlić i Aldijana Trbonja Tule govorile su o važnosti poštivanja radnih prava žena u BiH.

Na panelu je razgovarano o sudjelovanju žena u sindikalnim organizacijama, radničkim pokretima kroz povijest Mostara, ali i zakonom propisanih prava zaposlenih žena.

Moderatorica panel diskusije bila je Selma Dandić.

"U našem društvu i dalje je prisutna diskriminacija u kontekstu nejednakog vrednovanja poslova koje obavljaju žene. Najeksponiraniji oblik ravnopravne diskriminacije žena predstavlja nejednakost plaća za jednak rad ili rad jednake vrijednosti. Indirektna diskriminacija je vrlo aktualna te je potrebno posegnuti za drastičnim promjenama društvene svijesti te paralelnim razvojem institucionalne zaštite žena u radno-pravnim odnosima", zaključeno je na panelu.

Panel diskusija održana je uz podršku Friedrich Ebert Stiftung BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti