Dva dana intenzivnog programa

Zatvoreno prvo izdanje Sarajevske sigurnosne konferencije

18.10.2023. 08:14 / Izvor: Akta.ba
sigurnosna konferencija

Prethodnih dana, povodom ovog događaja u Sarajevu su boravila neka od velikih imena iz svijeta politike, međunarodne sigurnosti i diplomatije.

Nakon svečanog otvorenja u nedjelju i dva dana intenzivnog programa, okončana je prva Sarajevska sigurnosna konferencija. Prethodnih dana, povodom ovog događaja u Sarajevu su boravila neka od velikih imena iz svijeta politike, međunarodne sigurnosti i diplomatije. Na konferenciji je održano ukupno 7 tematskih diskusija o temama kao što su evropska sigurnost nakon početka rata u Ukrajini, transatlantska sigurnost i Balkan, EU i NATO kao ključni sigurnosni akteri, sekuritizacija korupcije, kibernetička sigurnost te kulturološki i religijski utjecaj na geopolitičke promjene na Zapadnom Balkanu.

Tijekom ova tri dana, raspravljalo se uglavnom o zemljama Zapadnog Balkana, posebice u kontekstu odnosa Rusije prema ovom regionu, koji je okarakteriziran kao štetan i destabilizirajući. Osim dva gosta prve večeri, senatora Petera Welcha i Jeanne Shaheen, konferencija je ugostila i Azeema Ibrahima OBE, čijim obraćanjem je počeo program posljednjeg dana konferencije. Prof. Ibrahim je eminentni stručnjak koji je radio u kabinetima nekolicine vlada i svjetskih lidera, i surađivao na kreiranju njihovih politika, uključujući rad na vanjskopolitičkoj strategiji izborne kampanje aktualnog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena. U svom obraćanju, naglasio je da sigurnosna situacija na Zapadnom Balkanu zavrjeđuje da se oglase alarmi u svim glavnim gradovima ključnih aktera na međunarodnom planu.

Pored profesora Ibrahima, na konferenciji su sudjelovali i regionalni eksperti kao što su Una Hajdari, Igor Bandović, Zlatko Vujović, Sead Turčalo i mnogi drugi. Konferencija je u konačnici okupila preko 200 gostiju iz cijelog svijeta, te oko 40 govornika i govornica. Iako su tokom tri dana intenzivnih diskusija postavljena mnogobrojna pitanja, nekoliko je zaključaka s kojima je konferencija okončana.

Naime, iako je rat u Ukrajini potresao Evropu, većina učesnika konferencije složila se da je ruski maligni utjecaj na sigurnosne prilike u Evropi dao naslutiti da će do takve eskalacije doći, i da zbog toga moramo zajedničkim snagama djelovati protiv antidemokratskih, destabilizirajućih utjecaja na Zapadnom Balkanu. Mnogi učesnici istaknuli su da bez obzira na prepreke, zamor i postojeće nezadovoljstvo zbog progresa Euro-Atlantskih integracija, Bosna i Hercegovina, ali i druge zemlje regiona moraju njegovati prodemokratski pristup, orijentiran reformama i razvoju otpornosti na štetne politike spoljnih aktera. 

U svom zaključnom obraćanju, dr. Hikmet Karčić naglasio je kako ova konferencija predstavlja tek početak aktivnosti Inicijative za strateške analize te da je već sada smatraju uspješnom i da su u pripremi novi projekti, ali i da se već razgovara o izdanju Sarajevske sigurnosne konferencije za 2024. godinu.

Prva Sarajevska sigurnosna konferencija održala se uz podršku institucionalnih partnera Federalnog ministarstva nauke i obrazovanja, Instituta za mir Sjedinjenih Američkih Država, Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva i Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH, Cyber Security Excellence Centra, te Fondacije Friedrich Ebert Dijalog za Jugoistočnu Europu.

Sponzor događaja je BH Pošta.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti