Potrebne hitne mjere

Smanjenje sjetvenih površina pali alarm

20.03.2023. 08:08 / Izvor: Akta.ba
poljoprivreda

Proljetnom sjetvom na području Unsko-sanskog kantona planirano je da se zasije tek nešto više 10.000 hektara oraničnih površina, što je oko 25 odsto u odnosu na ukupne obradive površine na području ovoga kantona i znatno manje u odnosu na prošlu godinu.

Proljetnom sjetvom na području Unsko-sanskog kantona planirano je da se zasije tek nešto više 10.000 hektara oraničnih površina, što je oko 25 odsto u odnosu na ukupne obradive površine na području ovoga kantona i znatno manje u odnosu na prošlu godinu.

Ovo su podaci Poljoprivrednog zavoda USK prikupljeni od nadležnih gradskih i općinskih službi u ovome kantonu, te se ističe kako je ovo daleko ispod realnih mogućnosti.

Navode kako je potrebno hitno donijeti mjere koje će doprinijeti poboljšanju stanja agrara na području USK, uključujući izdvajanje značajnijih sredstva za ruralni razvoj i kapitalna ulaganja u poljoprivredi.

Od ratarskih kultura najveći dio oranica biće zasijan kukuruzom, a kada je riječ o povrtarskim kulturama i ove godine dominiraće sjetva krompira.

Prema riječima Huseina Selimovića, predsjednika Saveza udruženja poljoprivrednika u Sanskom Mostu, ono što muči neposredne poljoprivredne proizvođače su cijene goriva i neophodnog repromaterijala.

Kaže kako to poskupljuje predstojeću sjetvu, te ističe kako će im biti neophodna pravovremena pomoć državnih institucija.

"Za određenim sjemenima je velika potražnja, a nema ih u maloprodaji. Osim toga, sjemena kukuruza i đubriva su enormno poskupjela i dobavljači se ne usuđuju da nabave veće količine jer nisu sigurni da će ih moći prodati", kaže Selimović.

Dodaje kako bi se sve to u konačnici moglo odraziti na dalje poskupljenje poljoprivrednih proizvoda, što bi dovelo do još jednog udara na džepove potrošača.

"Kada su u pitanju poticaji, nužno je da oni budu isplaćeni na vrijeme i da poljoprivrednici imaju novac na računu prije nego počne proljetna sjetva. Zbog toga je važno da vlasti u Unsko-sanskom kantonu i na nivou Federacije BiH što prije pristupe donošenju budžeta, kako bi sredstva za podršku poljoprivredi bila operativna", istakao je Selimović.

Prema njegovom mišljenju, smanjenje sjetvenih površina na području USK je alarm koji ukazuje na sve teži položaj domaćih farmera.

Ministarstvo poljoprivrede USK planiralo je da se u vidu različitih poticajnih programa u sektor agrara ove godine uloži oko 11,5 miliona maraka iz budžeta USK.

To su do sada najveća planirana sredstva, a poređenja radi, četiri puta su uvećana u odnosu na period od prije četiri godine.

Pored dosadašnjih načina poticaja, uvode se i nove stavke kao što su nabavka poljoprivrednog repromaterijala i muznih grla, te kapitalna ulaganja, sve u cilju da se sačuva poljoprivredna proizvodnja koja se suočava s nizom teških izazova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti