Vijeće ministara BiH

Usvojen Program ekonomskih reformi BiH za razdoblje 2023. - 2025. godine

20.03.2023. 10:48 / Izvor: Akta.ba
VIJEĆE MINISTARA

Program ekonomskih reformi 2023. – 2025. godine izrađen je prema smjernicama Evropske komisije.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, na izvanrednoj telefonskoj sjednici usvojilo je Program ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine za razdoblje 2023. - 2025. godine (PER BiH 2023. – 2025.), koji će biti dostavljen Evropskoj komisiji.

Program ekonomskih reformi 2023. – 2025. godine izrađen je prema smjernicama Evropske komisije na temelju priloga koje su dostavile nadležne institucije na državnoj i entitetskoj razini, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Fokus je na 25 reformskih mjera u okviru strukturnih reformi koje su prepoznate na svim razinama vlasti kao značajne za snaženje konkurentnosti i uklanjanje prepreka gospodarskom rastu i razvitku Bosne i Hercegovine u trogodišnjem razdoblju. Sastavni dio Programa reformi je makroekonomski i fiskalni okvir čiju izradu su koordinarali Direkcija za ekonomsko planiranje i Ministarstvo financija i trezora BiH.

Strukturne reforme sadržane u ovom programu, sukladno smjernicama Evropske komisije, organizirane su u 13 područja i uključuju upravljanje javnim financijama, zelenu tranziciju, digitalnu transformaciju, poslovno okruženje i smanjenje sive ekonomije, istraživanje, razvoj i inovacije, reforme u oblastima tržišta energije, prometa, poljoprivrede, industrije i usluga, obrazovanja i razvoja vještina, zapošljavanja i tržišta rada, kao i socijalne skrbi i inkluzije te zdravstvene zaštite.

Kao tri ključna izazova izdvojena su povećanje učinkovitosti tržišta rada, poboljšanje poslovnog okruženja bližom suradnjom i koordinacijom svih razina vlasti te upravljanje javnim financijama.

Izradu ovog važnog dokumenta koordinirala je Direkcija za ekonomsko planiranje Bosne i Hercegovine zajedno s Ministarstvom financija Republike Srpske i Federalnim zavodom za programiranje razvoja sukladno svojim nadležnostima. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti