PROPALA INVESTICIJA

OPA aplikacija prestala sa radom, firma ESP BH d.o.o. otišla u likvidaciju

20.03.2023. 13:26 / Izvor: Akta.ba
opa aplikacija

Kompanija ESP BH d.o.o. prestala je radom i otišla u likvidaciju, te samim tim je 20.02.2023. godine prestala sa pružanjem usluga putem OPA aplikacije.

Kompanija ESP BH d.o.o. prestala je radom i otišla u likvidaciju, te samim tim je 20.02.2023. godine prestala sa pružanjem usluga putem OPA aplikacije.

Od navedenog datuma, OPA aplikacija više nije u funkciji.

"Stoga ovim putem, posljedično prethodno navedenom, otkazujemo Ugovor o korištenju OPA aplikacije, uz otkazni rok u trajanju od 30 (slovima: trideset) dana, računajući od dana Vašeg prijema ovog Obavještenja.Protekom navedenog roka se pomenuti Ugovor smatrati otkazanim. Također Vas obavještavamo da u sklopu aktivnosti prestanka Društva sa radom, prestaje i poslovna saradnja sa Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina (u daljem tekstu: Banka), a sa kojom, protekom gore navedenog otkaznog roka, možete nastaviti poslovnu saradnju na osnovu zaključenih ugovora između Vas i Banke. Poslovna saradnja neće sadržavati pogodnosti vezane za OPA aplikaciju", navodi se u obavijesti o prekidu rada.

Podsjetimo, kompanija ESP BH d.o.o. osnovana je 2019. godine sa kapitalom od 8,5 miliona KM. Osnovale su je domaće bh. kompanije BH Telecom i Raiffeisen banka (po 45 posto udjela) i ComTrade d.o.o. Sarajevo i QSS d.o.o. Sarajevo (po 5 posto) 

Naziv kompanije "ESP" je skraćenica od ekosistem plaćanja. 

OPA (Online Payment Platform) je bila zamišljena kao inovacijska platforma za plaćanje i iskorak na fintech tržištu Bosne i Hercegovine, a osmišljena je na način da povezuje korisnike i trgovce u tržišnom lancu.

Od samog početka uslov za korištenje OPA aplikacije je bio povezivanje sa tekućim računom u Raiffeisen banci, što je uveliko ograničilo broj potencijalnih korisnika.

Mobilne aplikacije su povučene sa Google Play i App store, i više ih nije moguće preuzeti. 

Tokom svog postojanja Android aplikacija je ostvarila nešto više od 50.000 instalacija. 

Tačan razlog gašenja OPA aplikacije nije naveden, ali možemo zaključiti da za uspjeh ovog tipa servisa treba prevazići prepreke koje se ogledaju u vezivanju za jednu banku, piše itbase.ba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti