Predstavnici BiH u svijetu

Ovo su novi ambasadori i konzuli Bosne i Hercegovine

20.03.2023. 14:26 / Izvor: Akta.ba
diplomate

Na danas održanoj sjednici Predsjedništva BiH izabrani su novi diplomatski predstavnici BiH u svijetu.

Na danas održanoj sjednici Predsjedništva BiH izabrani su novi diplomatski predstavnici BiH u svijetu.

Ambasadore iz reda srpskog naroda izabrala je predsjedavajuća i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović na prijedlog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Tako će novi ambasador u Rumuniji biti Milorad Živković, u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica, u Srbiju će Aleksandar Vranješ, a Siniša Bencun u Austriju.

Novi šef misije BiH u UN u Ženevi trebao bi da bude Bojan Vujić, dok će šef misije BiH pri Evropskoj uniji biti Obrad Kesić.

Siniša Berjan izabran je za novog ambasadora BiH u Kini, dok će u kancelariju u Grčkoj ići Dragan Vuković.

Za ambasadora u Sjevernoj Makedoniji izabran je Dragan Jaćimović, ambasada u Švajcarskoj biće rezervisana za Boru Bronzu, dok će ambasador BiH u Poljskoj biti Koviljka Špirić.

Tu su još i Duško Kovačević, kao ambasador u Izraelu, Aleksandar Bogdanić u Kanadi, Aleksandra Mičić u Bugarskoj.

Iz reda srpskog naroda su i Bojan Đoki - ambasador u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, te Tatjana Telić, konzul u Čikagu i Vera Sajić, konzul u Štutgartu.

Od ranije su poznata i imena ambasadora koji dolaze iz reda Bošnjaka i Hrvata.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović za ambasadore je izabrao Damira Arnauta (Njemačka), Osmana Topčagića (Velika Britanija), Erola Avdovića (Belgija), Zlatka Lagumdžiju (Ujedinjene nacije), Harisa Bašića (Savjet Evrope), Amiru Arifović-Harms (Italija), Anesu Kundurović (Danska), Elma Kovačevića-Bajtal (Hrvatska).

Izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića su Dragan Mihaljević (Turska), Sven Alkalaj (SAD), Vanja Filipović (šef misije pri NATO), Slavko Matanović (Jordan), Dario Novalić (Slovenija), Danka Savić (šef misije BiH u međunarodnim organizacijama smještenim u Austriji), Mato Zeko (Japan).

Dosadašnja ambasadorica BiH u Češkoj Republici Martina Mlinarević, na prijedlog Željka Komšića dobija još jedan mandat u ovoj zemlji.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti